Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az egyensúly-deszka segíti a szklerózis multiplexes betegeket

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 31. vasárnap

 

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer betegsége: izomgyengeség, koordinációs és egyensúlyproblémák jellemzik. Az ok az, hogy megszakad a kommunikáció az agy és a test többi része között, mivel az immunrendszer megtámadja a központi idegrendszer egészséges szöveteit. A tünetek enyhe zavartól a teljes mozgásképtelenségig terjednek. A kezdeti tünetek általában homályos látás vagy kettős látás, vörös-zöld színtévesztés.

Az SM betegek nagy részénél jelentkezik az izomgyengeség, a koordinációs és egyensúlyozási nehézség, ami súlyosságában odáig mehet, hogy befolyásolja a járást, az állást, de részleges vagy teljes bénulást is okozhat.

Egy új kutatással arra hívták fel a figyelmet, hogy a Nintendo Wii-hez tartozó egyensúly-deszka  segíthet a betegeknek elkerülni az eleséseket. A kutatók a 12 hetes tréningprogramnál változást figyeltek meg a páciensek agyában, ami együtt járt egyensúlyuk javulásával.

Hogyan működik a balansz-deszka? A játékosok ráállnak a deszkára, és jobbról balra, előre, hátra helyezik a testsúlyukat, miközben nézik a tevékenységet a képernyőn. Noha hatásosnak bizonyult az eszköz az SM betegeknél, működésének mechanizmusát nem ismerik.

Dr. Luca Prosperini (Sapienza Egyetem, Róma) a kutatás vezetője, csapatával az MRI technikát használta annak a 27 MS páciensnek a megfigyelésénél, aki részt vett a Wii balansz-deszka kísérletben, 12 héten át. Az alkalmazott technika lehetővé tette, hogy elemezzék a fehér állományt, amely jeleket küld szerte az agyba és a testbe.

A team kimutatta, hogy az SM-betegek agyában változások történtek, olyanok, amelyek kihatottak a mozgásra és az egyesúlyra, javult az egyensúly,amit mérni is tudtak megfelelő technikával (posturográfia).

Dr. Prosperini szerint a változások valószínűleg az agy plaszticitásának köszönhetők, annak a képességnek, hogy az agy egész életen át képes új kapcsolatokat kialakítani.

“A feladat-orientált és ismétlődő tréning, ami speciális tüneteket céloz meg, nagyon hatékony, ‘beindítja’ az agy plaszticitását.”

Egy korábbi kutatás hasonló plaszticitásra utalt olyan személyeknél, akik videójátékokat játszottak – ennek sem tudják magyarázatát adni.

Mindenesetre, a baleseti esések kockázata csökkent – legalábbis addig, amíg a tréning tartott.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/281535.php

2 hozzászólás to “Az egyensúly-deszka segíti a szklerózis multiplexes betegeket”

  1. Sándor said

    Ez nagyon jó, minden betegtársamnak ajánlom figyelmébe! Persze ez a módszer működik videojátékok nélkül is. Erre a célra szolgálnak az olyan eszközök, mint például a Flabelos vagy annak a sok másik (olcsóbb) változata. Lásd pl. itt: http://www.mediwel.hu/FLABeLOS_vibracios_edzogep/Orvos_valaszol.html

    “SM -ben mind a koordináció mind az izmok erősítése szempontjából nagyszerű segítséget jelent a Flabelos használata.”

  2. uniohid said

    “…az agy egész életen át képes új kapcsolatokat kialakítani.” – !!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.