Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az öregkori fizikai hanyatlást javarészt az ülő életmód okozza

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 1. hétfő

Aki fizikailag aktív egész életen át, jó izmokra, csontokra, ízületekre számíthat öregkorára is.

Idősebb, élvonalbeli atléták tanulmányozása elutasítja azt a régóta uralkodó feltevést, hogy a test és funkcióinak romlása az öregedéssel jár, kikerülhetetlen dolog. Az is elkerülhetetlen volna, hogy az  élet vége felé növekszik a sérülések, húzódások és törések száma, úgy, ahogy az elhízásé és a cukorbetegségé is.

Az elit atléták jó példái annak, hogyan lehet fittséggel és megfelelő táplálkozási szokásokkal megtartani a csontok és az ízületek egészségét, illetve hogyan lehet minimalizálni a csontok és az ízületek kopását.

“Gyarapodnak a bizonyítékok, amelyek azt demonstrálják, hogy a váz- és izomrendszer hanyatlását befolyásolhatjuk” – mondja Bryan G.Vopat ortopédsebész. “Az öregkori hanyatlás legtöbbjét nem az öregség, hanem az ülő életmód okozza.”

A csontsűrűség fenntartásában, az izomtömeg, az inak-porcok egészségnek fenntartásában, optimális fizikai működésében a fizikai aktivitásnak van kulcsszerepe. A szakirodalom olyan tréninget ajánl a felnőtt embereknek, amely kombinálja a rezisztencia-tréninget az endurance-szal*, a rugalmassági tréninggel és az egyensúly-tréninggel, amelyek biztonságosak és teljesíthetők az orvosok szerint.

*endurance – kitartást igénylő tréning, főként futás

Az intenzív, kitartó rezisztencia-edzés növeli az izomerőt, sovány izomtömeget képez, növeli a csonttömeget, jobban, mint az aerobik-edzés egymagában.Nemcsak az intenzív, de a mérsékelten intenzív rezisztencia-edzés is csökkenti a zsírtömeget, a hosszan kitartott alsó és felső testi rezisztencia-tréning növeli a csonttömeget, egyúttal csökkenti a sérülések (húzódások, ficamok, törések) rizikóját.

Az endurance-tréning a szív egészségét serkenti, növeli az oxigén-fogyasztást, hasznos a csont- és izomrendszerre, beleérte a testzsír csökkenését is. 150 percet ajánlanak hetente veterán atlétáknak, kevesebbel kisebb hatás érhető el.

A rugalmassági gyakorlatokat erősen ajánlják az aktív idősebbeknek a mozgásformák széles körének gyakorlására, a sérülések elkerülése végett. Heti két alkalommal ajánlják az egyre nehezedő testtartás-gyakorlatokat az egyensúly javítása és fenntartása érdekében.

A tanulmány fontosnak tartja ezen kívül a ‘helyes’ táplálkozást az idősebb, aktív felnőtteknek, hogy optimalizálják a teljesítményüket. A veterán atléták fehérjebevitelére 1.0 és 1.5 grammot ajánlanak testsúlykilogrammonként, szénhidrátból 6 – 8 grammot ajánlanak fogyasztani testsúlykilogrammonként (8 grammnál több csak az endurance gyakorlatokat végző napon megengedhető).

“A tréninget egyénre kell szabni”- mondja Dr. Vopat -, “és fokozatosan és biztonságosan bevezetni, figyelembe véve a bázisszintjüket, főként az időseknél és az edzetlen felnőtteknél.” Ahhoz, hogy javítsák fittségüket és csökkentsék a csontjaik és ízületeik egészségének hanyatlását, – a biztonságosság szempontját betartva – bátorítani kell az embereket, folyamatosan bővítsék az edzésminimumot –  a tanulmány szerzői szerint.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/281660.php

2 hozzászólás a “Az öregkori fizikai hanyatlást javarészt az ülő életmód okozza”

  1. uniohid said

    “Az öregkori hanyatlás legtöbbjét nem az öregség, hanem az ülő életmód okozza.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: