Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

De ki fog rovart enni? Többen, mint gondolnák

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 2. kedd

A nyugati társadalmakban a legkorábban valószínűleg a fiatal férfiak szánják el magukat a rovarevésre: gyengén kötődnek a húshoz, nyitottabbak az új ételek kipróbálására és nem közömbös számukra a táplálék választásának környezeti hatása. Azon személyek között, akiknél alacsony az étel-neofóbia,  több, mint 75 százalékra becsülik a kutatók a rovarevők arányát – a Food Quality and Preference című lapban közzétett tanulmány szerint.

A kutatást Flandriában (Belgiumban) végezték, tipikus nyugati húsfogyasztók körében. A résztvevők közül ötből egy késznek mondta magát (16,3%) vagy egészen biztosan elhatározta (3%), hogy el fogja fogyasztani a rovarokat hús helyett.

A férfiak kétszerte gyakrabban válaszolták azt, hogy hajlandók rovarokat enni, mint a nők, és ahogy tíz évenként följebb megyünk az életkorban, 27 %-kal csökken a valószínűsége annak, hogy valaki rovarokat fogyasszon.

“A férfiaknak és a fiatal fogyasztóknak kalandvágyóbb  ízlésük van, vagy az is lehet, hogy a rovarevés ötletét kevésbé találják gusztustalannak, mint a nők és az idősebbek” – mondja Wim Verbeke agro-élelmiszer marketing és fogyasztói magatartás professzor a Ghenti Egyetemen.

A leginkább befolyásoló tényező az új élelmiszer iránti fóbia, illetve  elutasítás volt. De fölmerült mellette még ráadásként az élelmiszer-technológiai neofóbia.

“Ez azt jelenti, hogy nemcsak a rovarokat mint új élelmet nem fogadják el, de az olyan élelmet sem, amelyet ismeretlen technológiával gyártanak. Informálni kell őket arról, hogyan nevelik a rovarokat, ez pozitívan befolyásolhatja befogadókészségüket” – fűzte hozzá Verbeke.

A FAO 2013. évi Ehető Rovarok című jelentése beszámolt arról, hogy a rovaroknak – a hússal szemben – kedvező a környezeti hatása. A belga fogyasztói tanulmány pedig megerősítette, hogy az emberek felismerték a húst helyettesítő rovarevés kedvező környezeti hatását.

“A táplálkozásváltás környezeti hatásának fontossága növeli a személy készségét a rovarevésre, ezzel szemben a fogyasztók még nincsenek meggyőzve a rovarevés egészségre gyakorolt kedvező hatása felől.”

“A fogyasztók felfogása – mint azt a tanulmány is kimutatta – fontos a rovarok vagy a rovarfehérje sikeres marketingjéhez a nyugati országokban, akár mint emberi fogyasztásra kínált élelmiszernek, akár mint állati takarmányhoz fehérjeforrásnak. Ha a nyugati társadalmak fogyasztói elfogadják a rovarevést, az megállíthatja a fejlődő országokban tapasztalt rovar-fogyasztás csökkenést, mert ezt a tradicionális helyi élelmet kevésbé fogyasztják már – a nyugati szokások növekvő befolyása miatt.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/281740.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “De ki fog rovart enni? Többen, mint gondolnák”

  1. Sándor said

    Én biztosan NEM fogok rovart enni. Ki van zárva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s