Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A túlfeszített munkának kiégés a vége

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 3. szerda

Az egyenlőtlen munkaelosztás oda vezethet, hogy a legjobban iparkodók betegséget, korai öregséget kockáztatnak – mondja egy új kutatás, amit a Kalahári sivatag kooperatív madarának megfigyelésén alapult.

A University of Exeter kutatói tanulmányozták egy közösségben élő madár, egy szövőmadárfaj életét. Ennél a fajnál a csapat összes tagja részt vesz az utódokról való gondoskodásban, de a domináns hím és nőstény madár dolgozik a legszorgalmasabban.

Csak a domináns madarak szaporodnak: a domináns hím énekel, a domináns nőstény rakja le az összes tojást, gondozza a fészekaljat.

Ők azok, akik a legtöbbet teszik a csapat territóriumának védelméért.

Hogy felbecsüljék, mekkora terhet ró az egyenlőtlen munkaelosztás a madarak egészségére, a kutatók megmérték 93 szövőmadár antioxidáns-szintjét – a hosszú, fióka-nevelési szezon előtt és után.

Kiderült, hogy míg a domináns madaraknak és ‘alattvalóiknak’ nagyjából hasonló volt az antioxidáns-védelme a szaporodási ciklus előtt, az intenzív, hat hónapos fiókanevelési periódus után az anyamadárnak alacsony volt az antioxidáns-szintje, ami különféle betegségek és az idő előtti öregedés előtt nyithatja meg a kaput.

“Amikor csoportosan élnek az állatok – ide értve az embert is – , gyakran megosztják a terheket, és néhány egyed keményebben dolgozik, mint a többiek. Azt akartuk megvizsgálni, vajon a legkeményebben dolgozó csoporttagok a legegészségesebbek-e, ezért tudnak-e többet dolgozni a többieknél. Szerettük volna megtudni, hogy a munkaütemük befolyásolja-e az egészségüket, nem kerül-e a legszorgalmasabb rossz állapotba” – magyarázza Dr. Dominic Cram, a vezető szerző.

“Eredményeinkből arra lehet következtetni, hogy a munkaterhek egyenlőtlen elosztása a társadalmakban a legkeményebben dolgozó egyedeket-egyéneket oxidatív stressz kockázatának teszi ki, ami rossz egészséget és felgyorsult öregedést okoz.”

A tanulmány, amely a Functional Ecology című folyóiratban jelent meg, az elsők között demonstrálja, hogy a szociális dominanciáért rejtett pszichológiai árat kell fizetni, ami  rossz  egészséghez és  korai öregséghez vezet.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/uoe-bob090114.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A túlfeszített munkának kiégés a vége”

  1. Sándor said

    Nem értem, mi ebben a hír? Mi az újdonság? Pontosan ez a kimerülés, kiégés és pontosan ilyen betegségeket okoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s