Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Öröm a főzés? A családi közös étkezés stresszei

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 4. csütörtök

Az otthoni ízek, családi vacsorák mennyire kellenek fizikai egészségünkhöz és a család együttlétéhez – magyarázza nekünk a média. A North Carolina State University bemutatja, mekkora stresszt jelent sok család számára, és mennyire lehetetlen más családoknak a főzés és az együtt étkezés.

“Szerettük volna megérteni, milyen  kapcsolat van a populáris kultúra hirdette ideális család és a valóság között” – mondja Dr. Sarah Bowen professzor, szociológus.

150 családanyát interjúvoltak meg, akiknek 2 és 8 éves kor közötti gyermekeik voltak, és  – összesen 250 órában – megfigyeléseket végeztek a családok közül 12-ben.

“Azt találtuk, hogy a középosztálybeli, munkásosztálybeli vagy a szegény családok jónéhány hasonló gonddal küszködnek. Például, az anyák arról panaszkodtak, hogy nincs elég idő olyan ételt készíteni, ami a család minden tagjának megfelel.”

A szegény családokban az anyákat az anyagiak – meg a hozzáférés, a közlekedés – korlátozzák, hogy friss zöldséget vegyenek. A középosztályban az anyák azon őrlődnek, hogy nem képesek választani: a gyermekeikkel töltsék az idejüket, minőségi együttlétet biztosítva nekik,  vagy az elvárásnak tegyenek eleget, és ellássák  gyermeküket otthon főzött étellel.

A pénzügyi megfontolások sokféleképpen befolyásolják a családok döntéseit. A középosztálybeli anyák azon aggódnak, hogy nem tudják gyermekeiknek a lehető legjobb ételt adni, mert nem képesek mindig megvásárolni az organikus zöldséget-gyümölcsöt.

A szegény családoknak pénzügyi nehézségeik vannak a friss termékek megvásárlásában, eljutási nehézségeik az üzletekhez, és végül nincsenek megfelelő konyhaeszközeik sem.

“A szegény anyák kihagyják az étkezést és hosszú sorban állnak a non-profit boltok előtt, hogy élelmet vegyenek a gyerekeiknek.”

“Szép ez az ötlet az otthon főzött vacsorával, de sok család számára valószerűtlen. A társadalomnak kreatív megoldásokkal kell segíteni a családokat, és megosztani a gyerekek ellátásának gondját a családokkal” – mondja Bowen.

“Reméljük, hogy ez a munka inspirálni fogja az embereket, hogy a családi konyhán kívül is gondolkodjanak, hogy mi, a társadalom, mit tudunk tenni az élelmünk és az egészségünk érdekében.”

Forrás: http://news.ncsu.edu/2014/09/bowen-out-of-the-kitchen-2014/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s