Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha kevesebbet ülünk, nő a telomereink hossza

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 5. péntek

A telomerek a kromoszómák végét lezáró védősapkák. Fontosak, mert megóvják a kromoszómákat a ‘kopástól’ vagy egymáshoz tapadástól, azaz a genetikai kódjainkat, azok tartalmát védik. A telomerek hosszát  összefüggésbe hozták már az egészséges életmóddal és a hosszú élettel, de hogy a fizikai aktivitás hogyan befolyásolja a telomereket, egyelőre nem volt egészen világos.

A British Medical Journal-ben megjelent tanulmány elemzi a vérsejtek telomereinek hosszát 49, a hatvanas évei végén levő, ülő életmódot folytató, elhízott embernél – két alkalommal hat hónap alatt.

A 49 ember közül véletlenszerűen kiválasztottak 25-öt előzetesen, egy klinikai vizsgálat során, őket ‘beutalták’ egy rájuk szabott tréningprogramra, ami hat hónapig tartott. A másik csoportot magukra hagyták.

Mérték a fizikai aktivitás szintjét (naplószerű beszámolóval és pedométerrel, ami a megtett lépések számát jegyzi), és az üléssel naponta töltött időt is (kérdőívvel) mindkét csoport esetében.

Több kockázati tényezőben állt be változás, csökkent a szívbetegség és a sztrók kockázata mindkét csoportban, kiváltképpen azoknál, akik a tréningprogramban vettek részt. Ezek a résztvevők sokkal többet veszítettek a testsúlyukból, mint a magukra hagyott csoport tagjai.

Azonban a fizikai aktivitás megnövekedése kisebb befolyással volt a telomerek hosszára, mint az ülés idejének csökkenése. A napi lépésszámot nem lehetett összekapcsolni a telomerek hosszával, ugyanakkor a mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás a telomerek egy kisebb, nem szignifikáns rövidüléséhez vezetett.

Ellenben az ülésidő csökkenése a tréningprogramban résztvevőknél a vérsejtek telomereinek meghosszabbodásához vezetett.

“Több országban, miközben a fizikai aktivitás növekszik, az emberek egyre többet ülnek. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy nem egyedül a fizikai aktivitás alacsony szintje, de valószínűleg az ülés, az ülő életmód is jelentős – és új – kockázati tényezővé vált manapság.”

A kutatás kis létszámú csoportokon alapult, ezért óvatosságra intenek a kutatók, meg kell ismételni a kutatást  egy másik, nagyobb csoportban, és más szövetekkel, például vázizom- vagy zsírsejtekkel. De a kutatásuk eredményeit más kutatások is megerősítik, ami az üléssel eltöltött idő veszélyeit  illeti.

Így fogalmazzák meg tudományos hipotézisüket:

“Feltételezzük, hogy az üléssel töltött órák csökkentése nagyobb hatású, mint a fizikai aktivitással töltött idő növelése – az idős, kockázattal rendelkező személyeknél.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/bmj-cst090114.php

Egy hozzászólás to “Ha kevesebbet ülünk, nő a telomereink hossza”

  1. uniohid said

    ” Így fogalmazzák meg tudományos hipotézisüket:

    ‘Feltételezzük, hogy az üléssel töltött órák csökkentése nagyobb hatású, mint a fizikai aktivitással töltött idő növelése – az idős, kockázattal rendelkező személyeknél.’ ”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.