Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A káliumban gazdag étrend csökkenti az idősebb nők sztrók-kockázatát

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 6. szombat

“Az előző kutatások kimutatták, hogy a káliumfogyasztás képes csökkenteni a vérnyomást. Nem volt világos, hogy vajon elejét veszi-e a bőséges kálium a sztróknak, illetve halálos kimenetelének” – jegyezte meg Sylvia Wassertheil-Smoller emeritus professzor (Albert Einstein College of Medicine, Bronx).

“Egy okkal több arra, hogy zöldséget és gyümölcsöt egyenek a nők, mert azok jó forrásai a káliumnak, és a kálium nem csak a sztrók-kockázatot csökkenti a menopauzán túl levő nőknél, hanem a halál kockázatát is.”

Több, mint 90 000, a menopauzán már túllévő, 50 és 79 év közötti nő állapotát követték 11 éven át a kutatók. Megnézték, mennyi káliumot fogyasztottak, volt-e ez idő alatt sztrókjuk  –  ischémiás*  vagy  vérzéses  -, vagy meghalt-e valaki közülük  a kutatás ideje alatt.

A kutatás indításakor valamennyi nő sztrók-mentes volt, az átlagos káliumbevitelük 2611milligramm/nap volt, táplálékból, nem táplálékkiegészítőből.

*ischémiás sztrók: a vér áramlásának útját elzárja egy vérrög

A kutatók összehasonlították a legtöbb káliumot fogyasztó nőket a legkevesebb káliumot fogyasztókkal: azoknak, akik a legtöbb káliumot fogyasztották,12 százalékkal csökkent a sztrók-kockázatuk általában, és 16 százalékkal kisebb volt a kockázatuk az ischémiás sztrókra, mint a legkevesebb káliumot fogyasztó nőknek.

Emellett, a legtöbb káliumot fogyasztó nők 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg – szemben a legkevesebb káliumot fogyasztó nőkkel.

Azok között (a nagy káliumbevitelű) nők között, akiknek normális volt a vérnyomásuk,de úgy, hogy nem szedtek vérnyomás-csökkentő gyógyszereket, még nagyobb kockázatcsökkenést figyeltek meg: 21 százalékkal volt kisebb a sztrók-kockázatuk, és még annál is kisebb (27%) az ischémiás sztrók-kockázatuk – szemben a legkevesebb káliumot fogyasztó nőkkel.

A magas vérnyomásos, nagy káliumfogyasztó nők nem profitáltak annyit a káliumbevitelből: igaz, hogy csökkentette náluk a halál kockázatát, de nem csökkentette a sztrók kockázatát.

A kutatók szerint a káliumbevitel akkor igazán hatásos, ha még a magas vérnyomás kifejlődése előtt élnek vele.

“Az Egészségügyi Világszervezet 3510 milligramm kálium bevitelét ajánlja naponta, de csak a kutatásunkban résztvevők 16,6 % éri el (vagy haladja meg) ezt az értéket” – jegyezte meg Wassertheil-Smoller professzor. “Káliumban gazdag táplálékot kell enni. Természetesen, nem a junk-food-ban, a tápérték nélküli, ‘hulladék’ élelmiszerben találják meg. Hanem például a burgonyában, az édesburgonyában, a banánban, a fehér babban.”

Valószínűleg a legtöbb idősebb nőnek jót tesz a káliumbevitel növelése, de akadnak olyan emberek is, akiknek a vérében túl sok a kálium, ami veszélyt jelent a szívükre. “Az embereknek ellenőriztetniük kellene orvosukkal a káliumszintjüket, hogy tudják, mennyi káliumot egyenek.”

A kutatás megfigyelés jellegű volt, és kizárólag menopauzán túli nőkre vonatkozott. Ezen felül a kutatók nem vették tekintetbe a nátriumbevitelt sem, a nátrium és a kálium egyensúlyát a szervezetben nem vizsgálták. További kutatások szükségesek annak meghatározásához, vajon hasonló hatást vált-e  ki a kálium a férfiaknál és a fiataloknál is.

Forrás: http://newsroom.heart.org/news/potassium-rich-foods-cut-stroke-death-risks-among-older-women?preview=43d6

2 hozzászólás to “A káliumban gazdag étrend csökkenti az idősebb nők sztrók-kockázatát”

  1. Névtelen said

    Ameddig az kering az interneten, hogy az étkezési sóban levő minimális mennyiségű káliumkloriddal mérgezik a lakosságot ,addig az ilyen cikkeket el sem olvassák! Idegesítően alacsony az átlagember természettudományos képzettsége!

  2. uniohid said

    “A kutatás megfigyelés jellegű volt, és kizárólag menopauzán túli nőkre vonatkozott. Ezen felül a kutatók nem vették tekintetbe a nátriumbevitelt sem, a nátrium és a kálium egyensúlyát a szervezetben nem vizsgálták. További kutatások szükségesek annak meghatározásához, vajon hasonló hatást vált-e ki a kálium a férfiaknál és a fiataloknál is.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.