Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A levegőszennyezettség rontja a tüdőfunkciót

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 7. vasárnap

Európában a levegő szennyezettsége országról országra, területről területre változik – állapították meg az ESCAPE-projekt szerzői. A legfontosabb megfigyelésük az volt, hogy a levegőszennyezés nemcsak a gyerekekre van negatív hatással, mint azt már előzőleg bebizonyították, hanem felnőttkorban is árt a tüdőnek.

Azok a gyerekek, akik szennyezettebb területeken nőnek fel, rosszabb tüdőfunkcióval rendelkeznek, mint tisztább levegőn élő társaik, és kialakul náluk a köhögés, a légcsőhurut, hörghurut. A nagyobb szennyezettségű területeken a felnőtteknél is romlik a tüdőfunkció, és megnő a tüdőgyulladás kockázata. Különösen igaz ez az elhízott emberekre, akik sebezhetőbbek a szennyezett levegővel szemben.

“Bár Európában sokkal alacsonyabb a levegő szennyezettsége, mint Kína vagy India egyes városaiban, a tüdőfunkció romlásával találkozunk a szennyezett területeken élőknél – és ezzel foglalkoznunk kell.”

Európa lakosságának nagy része olyan levegőt szív, ami negatív hatással van az egészségére. A WHO (Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 3,7 millió korai halál írható a rossz kültéri levegő számlájára.

A kutatók az egyes területek gépjármű forgalmának mutatóit használták az expozíció modellezéséhez. Különböző szennyezőanyagok jelenlétét modellezték, a nitrogén dioxidot és a nitrogénoxidokat, a PM-t (lebegő por, particulate matter). A tüdőfunkcióról több, mint 7600 kísérleti személy spirométerrel begyűjtött adatait vették fel, nyolc országból (Svájc, UK, Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Svédország).

Az eredményeket a European Respiratory Journal közölte.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/elf-nsr090514.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.