Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bélcsatorna károsodik szklerózis multiplexben

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 8. hétfő

A Lund Egyetem kutatói felfedezték, hogy a bélcsatorna gát-funkcióját is károsítja a gyulladás, már a betegség lefolyásának korai szakaszában.

“Tudjuk, hogy a bélfal káros anyagokat áteresztő képessége fennáll a gyulladásos bélbetegségeknél (Crohn-betegség, colitis ulcerosa vagy fekélyes vastagbélgyulladás) és néhány autoimmun betegségnél, például az 1. típusú cukorbetegségnél. Ez az állapot a ‘leaky gut’ vagy ‘szivárgó bél’ szindróma.”

“Kutatásunkból kiderül, hogy a ‘szivárgó bél’ tünet a bélfal gyulladásával és a bélhez kapcsolódó limfoid szövet* gyulladásával egyetemben jelen van, még mielőtt a szklerózis multiplex klinikai tünetei észlelhetők lennének. Úgy tűnik, hogy a gyulladás a betegség kifejlődésével fokozódik” – magyarázza Shahram Lavasani, a PLOS ONE-ban megjelent tanulmány egyik szerzője.

* az emésztőrendszer immunrendszerét gyakran GALT (gut-associated lymphoid tissue) néven említik, ami magyarul bélhez kapcsolódó limfoid – nyirok –  szövet

“Nagy meglepetésünkre, strukturális változásokat észleltünk a vékonybél falában és a gyulladáskeltő T-sejtek (Th1 és Th17) megnövekedett jelenlétét. Ugyanakkor, az immunszupresszív sejtek (szabályozó T-sejtek) csökkenését láttuk. Ezek a változások a gyulladásos bélbetegségekhez köthetők, a T1 és a T17 sejtekről úgy gondolják, hogy ezek állnak a bélkárosodás mögött.”

A szklerózis multiplex ideggyulladásos folyamatai a tudósok elképzelése szerint a vér-agy gát károsodásához és ‘szivárgásához’ vezet. (A vér-agy gát védi a központi idegrendszert, szabályozza a sejtek transzportját.) A kutatók most hasonló károsodást figyeltek meg a bélrendszer gátjában, kiváltképpen abban a ‘szoros kapocsban’, ami összeköti a sejteket a bél-nyálkahártyában. Azt is kimutatták, hogy mindezek a problémák a betegségokozó T-sejtekhez köthetők.

“A legtöbb esetben nem tudjuk, mi váltja ki az autoimmun betegségeket. De tudjuk, hogy a kórt okozó sejtek ott vannak és problémát okoznak a bélben. A szivárgó bél képessé teszi szervezetben levő káros baktériumokat és a méreganyagokat arra, hogy még több gyulladást okozzanak. Kutatásunk azt az elképzelést támogatja, hogy a károsodott bélcsatorna-gát megakadályozza, hogy a szervezet normális úton ‘lerendezze’  az autoimmun reakciót, és kialakul egy krónikus betegség – a szklerózis multiplex.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/lu-ibd090414.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s