Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A könyörtelen menedzserek pszichopaták volnának, magasfokú intelligenciával?

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 9. kedd

Míg a népességben 1% a pszichopata tendenciával rendelkezők aránya, addig az üzleti vezetők körében 3%. Ami  elgondolkodtatott egy tehetséges pszichológus hallgatót, vajon hogyan lehetséges ez?

“Azt gondoltam, hogy a pszichopaták nagyfokú  intelligenciája lehet a magyarázat. Még nagyobb is lehet az arányuk, mint 3%, mert azok az emberek, akik tudatában vannak annak, hogy pszichopata tendenciákkal rendelkeznek, el is titkolhatják azt, elegendően manipulatívak hozzá, híján minden empátiának. Ami viszont borzasztó hatással lehet a társadalom mindennapi életére.”

Carolyn Bate a Huddersfield Egyetem hallgatója kimutatta, hogy azok a pszichopata tendenciával rendelkező emberek, akiknek magas az IQ-juk, eltitkolhatják tüneteiket a személyiségtesztek manipulálásával.

A pszichopátiának többféle kategóriája van, mondja Bate, és nem mindegyik hajlamos a fizikai erőszakra.

“A felső szintű menedzserek  gyakorta elbűvölők, intelligensek, csak éppen érzelmi deficitjük van, szemben más pszichopatákkal, akik  gyilkolnak.”

A kutató összegyűjtött 50 embert, javarészt hallgatókat, akiket egy tesztsorozatnak vetett alá. Elsőként IQ-tesztet töltöttek ki, majd Levenson Ön-kitöltős Pszichopátia-skálát, amellyel megállapítható, melyik résztvevőnek vannak pszichopata tendenciái, melyik tartozik a Faktor 1-es, melyik a Faktor 2-es kategóriába.

Ezután a következő kísérletet végezte el: elektródákat erősített a résztvevők ujjaihoz, hogy mérje a bőrreakciójukat, miközben képeket néztek a képernyőn. Voltak köztük síró gyerekek, megfenyegetett emberek, természeti katasztrófákról szóló képek. Nem horrorisztikus képek voltak, de elegendőek ahhoz, hogy egy normális embert sokkoljanak.

Olyan személyek, akik Faktor 1-es pszichopata tendenciákkal rendelkeznek – például azok, akikből üzleti vezetők válnak -, nagyon kevés vagy semennyi érzelmi reakciót nem mutatnak, a Faktor 2-es pszichopaták viszont felfokozott reakciót, izgatottságot tanúsítanak. A kutató éppen azokat a reakciókat kapta, amiket megjósolt, kivéve azt, hogy az alacsonyabb intelligencia-szintű személyeknél váltottak ki izgatottságot a képek.

A magasabb IQ-val rendelkezőknek elegendő intelligenciájuk van ahhoz, hogy meghamisítsák az érzelmi válaszukat, ettől aztán sokkal nehezebbé válik az állapotuk fölfedése – vonja le a következtetést Bate.

El kell gondolkodni azon, vajon fontos volna-e új szűrőmódszert kifejleszteni, amellyel az alkalmassági vizsgálaton ki lehetne szűrni a felső vezetői posztokra jelentkezők közül a a pszichopata személyiségvonásokkal rendelkezőket, jegyzi meg Bate.

“Talán az üzleti életnek szüksége van olyan pszichopata jellemzőkkel rendelkező emberekre, mint a könyörtelenség.”

Forrás:  http://www.hud.ac.uk/news/2014/july/psychologygraduatesdissertationacceptedbyacademicjournal.php

Reklámok

2 hozzászólás to “A könyörtelen menedzserek pszichopaták volnának, magasfokú intelligenciával?”

  1. Sándor said

    Úgy gondolom, hogy ez egy rossz értelmezésen alapuló kutatás. Könnyen lehet, hogy nem csak a vezetők, hanem általában a magas végzettségű, stresszes munkát végzők között. Sőt, könnyen lehet, hogy más területeken, mondjuk műszaki embereknél vagy mondjuk tanárok közt sokkal rosszabb arány figyelhető meg. Erről mit gondoltok? Tényleg kíváncsi lennék rá.

  2. uniohid said

    “Talán az üzleti életnek szüksége van olyan pszichopata jellemzőkkel rendelkező emberekre, mint a könyörtelenség.” – Így:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s