Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kóros evés is függőség, de más, mint a drogfüggés

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 10. szerda

Azoknak az embereknek, akiknek az édesség- és a zsíros táplálék evése  pszichológiai kényszer, nem a táplálékban levő kémiai vegyületek okozzák a  függőségüket, ellentétben a drogfüggőségben szenvedőkkel. Az agyuk nem ugyanúgy válaszol a tápanyagokra, mint a függőséget okozó drogok esetében. Ebben az esetben pszichikai vágy-teljesítésről van szó: azok a pozitív érzések mozgatják, amelyeket az agy az evéshez kapcsol.

A kóros evés viselkedésbeli rendellenesség, oda kell besorolni, ahová a szerencsejáték-függést is, mondják a University of Edinburgh kutatói.

Az elhízás problémáját is másként kell megközelíteni: az ételekről, élelmiszerekről át kell helyezni a hangsúlyt az egyén és az evés kapcsolatára.

A kutatók megállapították, hogy a mentális rendellenességek jelenlegi osztályozása nem teszi lehetővé az ‘evés-függés’ formális diagnózisát, ezért meg kell azt változtatni. Mindenesetre a kutatást folytatni kell, hogy kialakítsák a diagnózis tartalmi jegyeit.

A kutatók a NeuroFAST konzorciumnak voltak a tagjai, amely egy, az EU által alapított projekt az étkezési magatartás neurobiológiájának, a függőségnek és a stressznek vizsgálatára.

Dr. John Menzies (University of Edinburgh, integratív pszichológiai központ) megjegyezte:    “Az emberek igyekeznek racionális magyarázatot találni az elhízásukra, és könnyű az élelmiszert okolni.”

“Egyesek valóban függő viszonyban vannak bizonyos élelmiszerekkel, és képesek ‘túlenni’ magukat, annak ellenére, hogy tudják, az egészségüket kockáztatják. Több kezelési útvonal is megnyílik  előttünk, ha úgy gondolunk erre az állapotra, mint viselkedési függőségre, nem pedig vegyület-alapú függőségre.”

“Nagy vita keletkezett afölött, hogy vajon a cukor addiktív-e, függőséget okoz-e? Jelenleg nagyon csekély a bizonyíték annak az elméletnek a támogatására, hogy bármilyen élelmiszer-összetevő, élelem, adalékanyag vagy mindezek kombinációja addiktív tulajdonságokkal rendelkezne” – fűzte hozzá Suzanne Dickson professzor (Gőteborgi Egyetem).

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/uoe-eia090914.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A kóros evés is függőség, de más, mint a drogfüggés”

  1. gyuri said

    “Nagy vita keletkezett afölött, hogy vajon a cukor addiktív-e, függőséget okoz-e? Jelenleg nagyon csekély a bizonyíték annak az elméletnek a támogatására, hogy bármilyen élelmiszer-összetevő, élelem, adalékanyag vagy mindezek kombinációja addiktív tulajdonságokkal rendelkezne”

    Akkor az igen tisztelt kutatók próbáljanak meg két hétig cukor (vagy a cukrot helyettesítő bármilyen édesítőszer) nélkül élni, és máris megkapják az eredményt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: