Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agresszív személyiségvonásokkal rendelkező emberek másként működnek

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 11. csütörtök

Az agyszkenner kimutatta, hogy más az agyi aktivitásuk, a vérnyomásmérő pedig azt, hogy más törvényszerűség szerint változik a vérnyomásuk azoknak az embereknek, akiknek eltérő az agresszivitási szintjük.

“Az érdekelt bennünket, mi megy végbe az emberek agyában, akik éppen egy erőszakos, lövöldözős filmet néznek” – mondja Nelly Alia-Klein az idegtudomány és a pszichiátria professzora a Mount Sinai Orvosegyetemen.

“Azt feltételeztük, hogy ha agresszív vonásokkal rendelkező emberek néznek egy erőszakos filmet, egészen másként dolgozzák fel, mint a nem-agresszív emberek – és eredményeink igazolták a feltételezésünket.”

Az 54 férfiből álló csoportból kiválasztották a kutatók azokat, akik agresszív vonásokkal rendelkeztek (fizikai bántalmazás volt az előéletükben), illetve a nem-agresszíveket. A résztvevők agyát vizsgálták, miközben azok nézték az utcai harcokról, lövöldözésről szóló filmet (első nap), majd egy érzelmekre ható, de nem erőszakos filmet (természeti katasztrófa közepette hogyan működnek együtt az emberek), a második napon. A harmadik napon semmilyen filmet nem néztek.

Mérték az agy anyagcsere-aktivitását, ami az agyfunkció egyik jellemzője. Mérték továbbá a résztvevők vérnyomását öt percenként, és megkérdezték, hogy érzik magukat, 15 percenként.

Megállapították, hogy az agy üresjáratában, amikor nem mutattak be filmet, az agresszivitásra hajlamos résztvevőknek szokatlanul magas volt az agytevékenysége abban az agyi régióban, amelyről tudott, hogy akkor aktív, amikor semmi különöset nem csinál az ember. Amiből arra lehet következtetni, hogy az agresszivitásra hajlamos embereknek másként működik az agyuk, más az agyműködés-térképük.

Amikor az erőszakos jeleneteket nézték, az agresszív embereknél kevesebb agyi aktivitást detektáltak az orbitofrontális kéregben (amely az érzelmekkel kapcsolatos döntésekre és az önkontrollra utal), mint a nem-agresszív csoportnál.

Az agresszív személyeket – saját közlésük szerint – az erőszakos jelenetek  inspirálták, határozottá tették és kevésbé kavarták föl, mint az érzelmekre ható film jelenetei a második napon. És – míg nézték az erőszakos filmet, az agresszív személyek vérnyomása fokozatosan egyre lejjebb ment, míg a nem-agresszív személyeké emelkedett.

“Hogyan válaszol egy ember a környezetére, az az agyától függ” – jegyzi meg Dr. Alia-Klein.            “Az agresszió olyan személyiségvonás, ami az ember idegrendszerével együtt fejlődik ki. Gyermekkorban kezdődik, majd megszilárdul ez a viselkedésminta, és átmegy felnőtt viselkedésmintába, beépül a személyiségbe. Az emberek közti különbségnek ez lehet a gyökere: ki agresszív és ki nem az. Szerencsére, eredményeink lehetővé teszik, hogy azonosítsák a nevelők ezeket az agresszív vonásokkal rendelkező gyermekeket, és tudatosítsák bennük, hogyan hatnak rájuk az agresszív filmek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/tmsh-ns090914.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az agresszív személyiségvonásokkal rendelkező emberek másként működnek”

  1. uniohid said

    “Hogyan válaszol egy ember a környezetére, az az agyától függ” …
    “Az agresszió olyan személyiségvonás, ami az ember idegrendszerével együtt fejlődik ki. Gyermekkorban kezdődik, majd megszilárdul ez a viselkedésminta, és átmegy felnőtt viselkedésmintába, beépül a személyiségbe. Az emberek közti különbségnek ez lehet a gyökere: ki agresszív és ki nem az….”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s