Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A velünk élő baktériumok riadóztatják a tüdő immunrendszerét

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 12. péntek

Egereken végzett kísérletek mutatják, hogy az  emésztőrendszerben élő, ártalmatlan vagy esetenként  hasznos baktériumok képesek az immunrendszerünk ‘riadóztatására’, hogy pusztítsa el a Klebsiella pneumoniae-t, a légzőrendszer egyik fő ellenségét.

Íme, egy újabb példa arra, mennyire fontosak ezek a közönséges, nem ártalmas baktériumok az emberi egészség számára, mondja Thomas B. Clarke (Imperial College London), az Infection and Immunity című folyóiratban megjelenő írás szerzője.

“Számtalanszor kimutatták már, hogy az emésztőrendszerünket benépesítő baktériumcsoportok sokféle betegséghez és állapothoz kapcsolódnak, amelyek  az emésztőrendszeren kívül vannak. Ami eddig hiányzott, az a dolog mechanizmusa: hogyan képesek a baktériumok beavatkozni a gazdaszervezet fiziológiájába. Ezt akartam megcélozni. Arra szerettem volna rájönni, hogyan képesek a baktériumok megvédeni bennünket a kórokozó baktériumok okozta fertőzéstől.”

“A tüdő léghólyagjait védő makrofágok jelentik a tüdő első vonalbeli védelmét a bakteriális fertőzés ellen. Felfedeztem, hogy a semleges baktériumok szignáljára a makrofágok  reaktív oxigén molekula termelése fokozódott.”

A reaktív oxigén molekulák erősen toxikusak, az immunrendszer csak akkor termeli őket, ha baktériumokat kell elpusztítani. De mellékhatásként a szöveteinket is károsítják, magyarázza Clarke. Ez annyit jelent, hogy a termelésüket szigorúan szabályozni kell, hogy elpusztítsák a baktériumokat, anélkül, hogy nagyobb kárt tennének a tüdő szövetében.

“A velünk együtt élő (commensal) baktériumok szignálja része ennek a szabályozásnak, segít beállítani az immunrendszer aktiválásának szintjét.”

A bélbaktériumok összetételében beálló változás a tüdőhólyagocskák makrofágjainak védelmi rendszerében is változást okoz. A velünk  élő, semleges baktériumközösség megváltozásával félresikerülhet az immunválasz.

A kutatásban Clarke antibiotikumot adott az egereknek, hogy elpusztítsa az emésztőcsatornájukban élő semleges baktériumok nagy részét. Ezzel csökkentette az alveoláris makrofágok képességét a Klebsiella pneumoniae megölésére, így bizonyította, hogy a semleges baktériumok valamiképpen szerepet játszottak az immunválaszban.

Azért, hogy meghatározza, pontosan mi volt szükséges a baktériumoktól az immunválasz megerősítésére, Clarke az antibiotikummal kezelt egereknek a baktériumoktól származó – konzervált – vegyületeket adott, sorban, egyenként. Megtalálta azt a vegyületet, amely a baktérium sejtfalának fő összetevője (peptidoglycan), és képes volt fokozni az immunválaszt a mikrobiálisan elszegényített egerekben. A peptidoglycan szinte az összes baktériumban megtalálható.

“Régebben úgy gondolták, hogy a konzervált baktérium-összetevőket az immunrendszer kórokozó jelenléteként értékeli. Ez a kutatás arra enged következtetni, hogy ezek a baktérium-részecskék aktív szerepet játszanak az immunfunkció folyamatos szabályozásában, akkor is, ha éppen nincs fertőzés” – magyarázza Clarke.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/asfm-cbh091114.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s