Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bal hüvelykujjunknak köszönhetjük, hogy ügyesek vagyunk

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 13. szombat

Hosszas és széles körű vizsgálatok folytak, miként okozhatták a kő-megmunkáló mozdulatok, fogások és  szorítások a hüvelykujj erőssé és robusztussá válását. Az antropológusok véleménye szerint ezeknek a manipuláló mozdulatoknak az ereje és gyakorisága tette a nem-domináns kezünk hüvelykujját (és a többit is) képessé a kőeszközök előállítására.

Jól tudott dolog, hogy az ember és legközelebbi rokonai, az emberszabású majmok között az egyik fő megkülönböztető jegy a kezek alakja és manipulációs képessége.

A manipulációs képességnek kulcsa pedig az ember lényegesen nagyobb, erősebb és robusztusabb hüvelykujja, ami lehetővé teszi, hogy erősen, ügyesen fogva manipuláljon a kezében levő tárgyakkal. Először úgy gondolták, hogy hosszú időn át, a kőkorszak kezdeteitől fokozatosan fejlődött ki ez a tulajdonság, 2,6 – 1,4 millió éven át.

De eddig csak a domináns kéz használatára, kőszerszám-készítésére gondoltak: a robusztus hüvelykujj anatómiája az evolúciós nyomás hatására jött létre. Átsiklottak afölött, hogy a nem-domináns kézre milyen befolyást gyakorolt a kőszerszám-készítés. Tették annak ellenére, hogy lényegi szerepe van a megmunkálandó nyersanyag biztos fogásának, jobb elhelyezésének,  tartásának.

Alastair Key doktorandusz (University of Kent, antropológus) és kutatótársa kimutatta, hogy a kőszerszámok előállítása az ember nem-domináns kezén olyan hüvelykujjat igényel, amely lényegesen erősebb és robusztusabb a többi ujjnál.

A Journal of Human Evolution című folyóiratban a kutatók leírták, hogy a kőszerszám készítéséhez a nem-domináns kéz hüvelykujjának nemcsak jóval erősebbnek, robusztusabbnak kell lennie, mint a többi ujjnak, hogy erőt fejthessen ki és ellentarthasson, amikor a kővel dolgozik, hanem lényegesen gyakrabban kell dolgoznia.

Ez annyit jelent, hogy legkorábbi, kőszerszám-gyártó őseink valószínűleg hasonló gyakorisággal használták a kezüket, erősebb, robusztusabb hüvelykujjuk képesebb volt kőeszközök előállítására, így  tettek szert evolúciós előnyre.

Forrás: http://www.kent.ac.uk/news/science/2089/non-dominant-hand-vital-to-the-evolution-of-the-thumb

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s