Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Öt perc séta egy óra ülés után – ennyi kell!

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 14. vasárnap

A láb artériáinak károsodását megelőzendő, mindössze öt perc sétát ajánlanak ülés közben – óránként – az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói.

Köztudott, hogy a hosszas ülés a szív- és érbetegségek, anyagcsere-betegségek rizikótényezője. Mivel az izmok ülés közben nem aktívak, nem tudnak hozzájárulni a vér megfelelő pumpálásához. Ettől a vér pang a lábakban, károsítja az artériák ereinek falát, rontja az erek tágulási képességét.

A kísérletben 11 egészséges, fiatal (20 és 35 év közötti), nem túlsúlyos férfi vett részt.

Az első kísérlet alkalmával a résztvevőknek 3 órát kellett ülniük egyhuzamban, miközben vérnyomásmérővel illetve ultrahanggal mérték a combverőerének  működőképességét. (A méréseket elvégezték a kísérlet kezdete előtt, majd 1, 2 és 3 óra elteltével.)

A második kísérletben ismét 3 órát ültek a fiatal férfiak, de ülés közben 2 másodperc/órás sebességgel sétáltak a futópadon 5 percig, utána  mérték a kutatók a combverőér működőképességét. Így folyt le az ülés, séta, mérés  –  30 perc elteltével, másfél óra, majd két és fél óra után.

A mérések azt mutatták, hogy az ülés első órája 50 százalékkal rontotta a femorális artéria (combverőér) tágulóképességét.

Azok között az emberek között azonban, akik óránként sétáltak 5 percet, nem volt megfigyelhető az artéria funkciójának csökkenése, feltehetően azért, mert az izmok aktivitása segítette a véráramlást.

“Az amerikaiak megközelítőleg 8 órát ülnek naponta” – mondja a kutatásvezető, Saurabh Thosar, “és az endoteliális* (érfali) funkció károsodása már egy óra ülés után is jelentős. Érdekes volt látni, hogy már egy könnyű fizikai aktivitás is segített megelőzni a romlást.”

Így folytatja:

“Egy sor bizonyítékunk van már arra, hogy az ülés különféle krónikus betegségek melegágya, és egy újabb sor bizonyíték köti össze az ülés megszakítását a kedvező szív- és érrendszeri hatásokkal. De kevés volt rá eddig a tapasztalati bizonyíték. Mi kimutattuk, hogy a hosszas üldögélés rontja az endoteliális funkciót, ami a kardiovaszkuláris betegség korai jele, és azt is demonstráltuk, hogy az ülés megszakítása megelőzi az endoteliális funkció romlását.”

endoteliális: az  ereket belülről bélelő „sejtréteg”, amelynek köze van  egy  jótékony hatású molekula (nitrogén-monoxid) képződéséhez, ami az erekre leselkedő káros hatásokat ellensúlyozva, az erek kitágulását okozza

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/282194.php

Egy hozzászólás to “Öt perc séta egy óra ülés után – ennyi kell!”

  1. uniohid said

    FONTOS !
    “…már egy könnyű fizikai aktivitás is segített megelőzni a romlást.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.