Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A reumatoid artritisz ízület-károsító tevékenységében a porcoknak aktív részük van

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 15. hétfő

A melbourne-i Walter and Eliza Hall Institute kutatói felfedezték, hogy kiterjedtebb kór a reumatoid artritisz, ez az autoimmun betegség, amely megtámadja a kéz- és lábízületeket, a térd- és a csípőízületeket és deformálja azokat, mozgáskorlátozottságot és fájdalmat okozva, mint eddig gondolták.

Idővel a reumatoid artritisz lerombolja a porcot, amely mintegy kipárnázza és kenőanyaggal látja el az ízületeket. A csontok átalakulnak, deformálódnak, fájdalom és csökkenő mobilitás kíséretében.

Ezidáig a tudósok úgy gondolták, hogy a porc a saját sejtjei ellen forduló immunrendszer áldozata.

“Az autoimmun betegségek – mint a reumatoid artritisz is -, az immunrendszer helytelen fellépésének eredményei: megtámadják a normális, egészséges szöveteket. Kutatásunk első ízben mutatott rá, hogy a porcok részt vesznek a gyulladáskeltő vegyületek termelésében, és hozzájárulnak saját pusztulásukhoz” – magyarázta Dr. Tommy Liu.

A kutatók egy fehérje (SOCS3) szerepét kutatták a reumatoid artritisszal összefüggő gyulladás ellenőrzésében. A SOCS – suppressors of cytokine signalling – molekulák kontrollálják a sejtek közötti és a sejteken belüli kémiai üzeneteket, és ezzel szabályozzák a gyulladást. Amikor a kutatók egy olyan modellt alkottak, amelyből hiányzott az SOCS3 molekula a porcból, észrevették, hogy a szövetkárosodás mértéke nőtt.

“Az SOCS3 molekula nélkül, a porcsejtek olyan enzimet termelnek, amely a szövetek pusztulásához vezet, és fokozza a gyulladást, olyan jelzőmolekulákat kibocsátva, amelyek fokozzák az autoimmun választ. Sőt, azt is észrevettük, hogy a porc egy RANKL -nak nevezett fehérjét is képes termelni, amely a csontok deformálódását váltja ki.”

Ebből arra lehet következtetni, hogy a porc nem ártatlan áldozata a reumatoid artritisznek, hanem aktív szerepet játszik a betegség előrehaladásában.

“Nincs gyógymód a reumatoid arthritisz ellen, kevés olyan kezelés van, amelyik valóban hatékony a kór kitörésének lassításában. Kutatásunkkal a jelenlegi kezelések hatékonyságának fokozásához járulunk hozzá.”

Forrás: http://www.wehi.edu.au/site/latest_news/no_innocent_bystander_cartilage_contributes_to_arthritis

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s