Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Érti-e a köznép a kormányzó elitet?

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 16. kedd

A Johns Hopkins Egyetem politológusait az érdekelte, hogy a köznépben és az őket kormányzó hivatalnokokban van-e annyi közös, hogy az emberek megértsék őket.

850 tisztségviselőt, akik vagy a kormányzatban vagy ahhoz közvetlenül kapcsolódva dolgoztak, kérdeztek meg a kutatók, és úgy találták, hogy az elitnek vajmi kevés köze van az amerikai átlagpolgárhoz.

Jennifer Bachner és Benjamin Ginsberg 2013-ban kérdések százait tette fel a szövetségi ügynökségekben tevékenykedőknek, washingtoni politikusoknak. Kutatásuk néhány eredményét az Amerikai Politikatudományi Társaság éves találkozóján ismertették ‘Polgári távolságtartás a vezetők és vezetettek között’ címmel. A komplett vizsgálati eredményt a közeljövőben megjelenő könyvük:  “Mit gondol a kormányzat az emberekről?” tartalmazza majd.

“Már a vezetők és vezetettek között megállapított – demográfiai, tapasztalati, pártállásbeli és ideológiai – különbségek is okot adtak arra, hogy azt gyanítsuk, a két csoport nem ugyanabban a politikai világban él” – írják a szerzők.

“Ezek a különbségelemek együttvéve lényegében kognitív és tapasztalati szakadékot hoznak létre a a hivatalos Washington és az amerikai köznép között.”

Az amerikaiak és szövetségi ügynökségek hivatalnokai nem is lehetnének már különbözőbbek:

91 százalékuk a szövetségi ügynökségek alkalmazottainak fehér, a köznép 78 százalékát alkotják fehérek.

A szövetségi alkalmazottak javadalmazása 2012-ben 81 704 dollár volt, míg a privát szektorban dolgozók jövedelme átlagosan csak 54 995 dollár. Ezzel a szövetségi alkalmazottak az amerikai keresők felső 10 százalékában vannak.

A szövetségi tisztségviselők iskolázottabbak, képzettebbek, mint az átlag amerikai.

A szövetségi alkalmazottak 60 százaléka demokrata, szemben az amerikaiak 35 százalékával.

A 2012-es elnökválasztáson a kongresszus és a Fehér Ház tisztviselői 97 százalékban adták le szavazatukat, míg az átlag amerikai polgárok 80 százalékban.

A magas rangú tisztviselők 62 százalékban vélekedtek úgy, hogy a szavazatokat ‘nagyon gyakran’ helyesen számolják, míg az amerikaiaknak csak 33 százaléka gondolja ezt.

A washingtoni tisztségviselők újságot olvasnak, követik a híreket a hét napjaiból legalább öt napon, míg az átlag amerikai legfeljebb három napon.

És míg a kongresszusi és a Fehér Ház-i tisztviselők 100 százaléka hiszi azt, hogy a kormányzat és a politika kérdései mindenki számára érthetőek, az átlag amerikainak csak 30 százaléka gondolja ezt.

Az ‘átlag amerikai’ adatait a 2012. évi Amerikai Nemzeti Választási Tanulmányból vették.

Ha véletlenül egy átlag amerikai becsöppenne egy washingtoni kormányhivatalba, úgy érezhetné magát, mintha idegen bolygón lenne, mondják a szerzők. A különbségek, amelyeket Bachner és Ginsberg fölfedtek, más filozófiához, más politikához, más prioritásokhoz és eltérő végső kormányzati célhoz vezetnek.

“Vannak, akik azt mondják, hogy megerősítené az amerikai demokráciát, ha az emberek jobb állampolgári nevelést kapnának” – mondja Ginsberg. “Mi azt mondjuk, hogy Amerika kormányzó elitje szorul rá az állampolgári nevelésre, méghozzá a tisztségviselők felelősségérzetére fókuszálva.”

Bachner a Kormányzat-elemző Program MSc igazgatója, oktatja a statisztikai elemzést, felvételeket, kutatást, közvélemény-kutatást, választási és az amerikai politikai magatartást. Kutatja a koalíció-alakítást és a kormányzati érzékenységet (a javaslatokra, szükségletekre).

Ginsberg a politikatudomány professzora, és az Amerikai Kormányzatot tanulmányozó Washingtoni Központ igazgatója. Kutatásának körébe tartozik az amerikai politika, felsőoktatás-politika, a háború és az erőszak társadalmi hatásai.

Forrás: http://releases.jhu.edu/2014/09/15/when-rulers-cant-understand-the-ruled/

Reklámok

3 hozzászólás to “Érti-e a köznép a kormányzó elitet?”

  1. uniohid said

    “…a kongresszusi és a Fehér Ház-i tisztviselők 100 százaléka hiszi azt, hogy a kormányzat és a politika kérdései mindenki számára érthetőek, az átlag amerikainak csak 30 százaléka gondolja ezt.” – És itthon mi lehet a helyzet?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s