Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fizikai aktivitás és az ülés kerülése egyaránt fontos az agy egészsége szempontjából

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 19. péntek

Agnieszka Burzynska a University of Illinois kutatója és kollégái mérésekkel és agyi képalkotó technikával kimutatták, hogy mind a fizikai aktivitásnak, mind az ülésnek megvan a maga sajátos agyi ‘lenyomata’.

Idősebb korban az egyes agyterületek közötti kommunikáció, amely az agy fehérállományában zajlik, nehezebbé válik. Erről – a fehérállománybeli kommunikáció integritásáról – mutatták ki, hogy aszerint, mekkora a hétköznapi fizikai aktivitás szintje, kialakulhatnak a struktúrában módosulások.

“Tudomásunk szerint ez az első kutatás, amelyben objektív módon mérjük a fizikai aktivitást is, az agyi struktúrát is” – mondja Burzynska, aki a kutatást vezette.

88 egészséges, de kevéssé aktív idősebb embert (64-től 78 évesig) szereltek föl gyorsulásmérővel, amit ők egy héten át hordtak az ébrenlét óráiban, valamint agyi képalkotó eljárással vizsgálták az agyukat.

Az eddigi kutatások résztvevői csak feljegyezték, mennyi fizikai aktivitást végeznek, ami szubjektív, és nem elég pontos, mondta Burzynska. “A gyorsulásmérő követi az ember mozgását, azt mértük, amit valóban csináltak.”

Okkal feltételezhető, hogy amit egy héten át megfigyeltek, az az aktivitási szint jellemző az illető életvitelére és általános fittségére.

Emellett két különböző típusú agyi vizsgálóeszközt alkalmaztak, az egyik azt nézte, hogyan oszlik meg a víz a szövetekben, a másik módszer az életkorral járó változásokat – léziókat – kereste a fehérállományban.

A résztvevők 95 százalékánál már megtalálhatók voltak a léziók, és bár az öregedés normális részét képezik, ha túl korán keletkeznek vagy túl gyorsan felszaporodnak, az bajt jelezhet.

Azoknak a résztvevőknek az agya, akik rendszeresen végeztek közepes vagy élénk mozgást, általában kevesebb lézióval rendelkezett a fehérállományban.

Emellett azoknak  az  időseknek az agya, akik gyakrabban végeztek könnyebb fizikai aktivitást, nagyobb strukturális integritást mutatott a halántéklebeny fehérállományában, ami a memória, a nyelv és a látással – hallással összefüggő információ feldolgozásának területe.

Azok ellenben, akik több időt töltenek ülve, alacsonyabb fokú strukturális integritással rendelkeznek a hippokampusszal összekötő kapcsolatokban. A hippokampusz rendkívül fontos a tanulásban és az emlékezésben.

“Ez arra utal, hogy a sok ülés fiziológiai hatása még akkor is rombol, ha egyébként a nap végén egy félórát tornászni szoktunk.”

A kutatásból az következik, hogy mind a fizikai aktivitás, mind az ülő életmód kerülése nagyon fontos az agy egészsége szempontjából idősebb korban.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/uoia-slp091614.php

Egy hozzászólás to “A fizikai aktivitás és az ülés kerülése egyaránt fontos az agy egészsége szempontjából”

  1. uniohid said

    “…azoknak az időseknek az agya, akik gyakrabban végeztek könnyebb fizikai aktivitást, nagyobb strukturális integritást mutatott a halántéklebeny fehérállományában, ami a memória, a nyelv és a látással – hallással összefüggő információ feldolgozásának területe.”

    “… a sok ülés fiziológiai hatása még akkor is rombol, ha egyébként a nap végén egy félórát tornászni szoktunk.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.