Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már egyetlen adag antidepresszánstól átalakul az agyunk

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 20. szombat

Az az elterjedt vélemény, hogy nagyjából négy vagy hat héten át kell szedni az antidepresszánsokat, hogy érezhető legyen a javulás a depressziós tünetekben. Ezt cáfolja meg egy új kutatás: már egyetlen dózis jelentős változást vált ki az agyban, 3 órán belül.

Tíz felnőttből egy a depresszió valamelyik formájában szenved, és minden tizedik depressziós tünetekkel rendelkező ember (12 éves kortól fölfelé) antidepresszánst szed az állapotára.

Leggyakrabban szelektív szerotonin visszavétel-gátlókat – SSRI-ket – írnak fel az orvosok depresszióra (Prozac, Zoloft, Lexapro). Ezekről a gyógyszerekről úgy gondolják, megnövelik az idegsejtek közti résben a szerotonin nevű ingerület átvivő anyag mennyiségét, ezáltal javítják az idegsejtek kommunikációját. A szerotoninról úgy tartják, szerepet játszik a hangulati egyensúly fenntartásában.

“Azonban a szerotonin szerepét még nem tártuk fel teljes egészében az emberi agyban” – írják a kutatók a Current Biology című folyóiratban.

Dr. Julia Sacher (Max Planck Intézet, Humán Kognitív és Agytudományok, Németország) a munkatársaival 22 egészséges résztvevő agyán figyelte meg, hogyan működnek az SSRI-k.

Minden egyes kísérleti alany egy 15-perces agyszkennelésen esett át, ami az agyban átáramló vér oxigénnel telítettségét mérte. Ezután kaptak egy adag SSRI-t (Lexapro – escitalopram), mielőtt újra agyszkennelés következett volna, pár óra múlva.

3D képet készítettek mindegyik agyról, és összevetették az SSRI használata  előtti képet az SSRI használata utáni képpel.

Ahogy elemezték az agyi hálózatot, kiderült, hogy az SSRI csökkentette az eredeti, természetes kapcsolódások szintjét a legtöbb agyterületen – mindössze 3 órán belül. Ugyanakkor két specifikus agyrégióban növelte a konnektivitást: a cerebellumban, ami a szándékos mozgással kapcsolatos, és a thalamusban, ami az érzékszervi észleléssel és a motoros funkcióval kapcsolatos.

“Nem vártuk, hogy az SSRI ilyen kiemelkedő hatást nyújtson ilyen rövid idő alatt, vagy hogy hatása az egész agyra kiterjedjen” – jegyezte meg Dr. Sacher. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az SSRI-k átszervezik az egész agyat, még mielőtt csökkentenék a depresszív tüneteket.

A Medical News Today-nek Dr. Sacher ezt nyilatkozta:

“Kutatásunk feltárta, hogy az SSRI-k hatással vannak az agy konnektivitására, és hogy ezek a változások a teljes agyat érintik. Lehetséges, hogy ezek a konnektivitásbeli változások az első lépést jelentik az agy átmodellezésében, mert más kísérletek bizonyították, hogy a funkcionális konnektivitásban létrejövő változások az idegrendszeri plaszticitás révén létrejövő változásokat tükrözik.”

“A jövőben szeretnénk összehasonlítani az SSRI-k akut, szubakut és krónikus hatásait az egészséges és a beteg agy funkcionális hálózatában” – fűzte hozzá Dr. Sacher.

“Ideális esetben, több, különféle depresszió-ellenes kezelési stratégiát szeretnénk bevonni kutatásunkba, mint a kognitív terápiát, alvásmegvonást vagy fényterápiát, és vizsgálni az egyes kezelési módok jellegzetes hatásait a funkcionális konnektivitásra.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/282784.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: