Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Erős szavakkal ítélte el az EU Izlandot a bálnavadászat miatt

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 21. vasárnap

Brazília, Mexikó és Ausztrália mozgalmához kapcsolódva az Európai Bizottság követe diplomáciai jegyzéket adott át, amely kimondja, hogy Izland a bálnavadászatával és bálnahús-kereskedelmével veszélyezteti a kiveszőfélben levő bálnafajokat, és sürgeti, hagyjon fel a bálnahús, bálnaolaj és hasonló termékek kereskedelmével.

“Felszólítjuk Izlandot, tartsa tiszteletben az IWC (International Whaling Comission – Nemzetközi Bálna Bizottság) globális moratóriumát, és vessen véget a kereskedelmi bálnavadászatnak és a bálna-termékek nemzetközi kereskedelmének” – olvasta fel a jegyzéket Reykjavíkban az Unió követe.

Izland azt válaszolta, hogy bálnapolitikája tudományos alapokon áll, és a tengeri erőforrások hatékony kezelését tükrözi.

Az Észak-atlanti-óceáni sziget, amelyen mindössze 325 000 ember él, öt évvel ezelőtt kérte felvételét az Európai Unióba, miután gazdaságát a banki krízis tönkre tette, de az EU vezetői szerint nem várható a taglétszám növelése a közeljövőben.

Bár hivatalosan, szankcióval nem fenyegette meg az EU Izlandot, az unió küldötte figyelmeztetett: a bálnavadászat károsítani fogja a szigetország gazdaságát a bojkott miatt, amelyet sok ország támogatott:

“Azoknak az országoknak a közvéleménye, amelyek Izland fő kereskedelmi partnerei, nagyon ellenzi a bálnavadászatot.”

“A közvélemény nyomást fog gyakorolni a kereskedelmi vállalatokra, amelyek az izlandi árukat terítik, hogy bojkottálják azokat, nem szólva a szavazókról és a különböző szervezetekről, amelyek nyomást gyakorolnak a politikusokra, akiket megválasztottak, arra biztatva őket, hogy egy sokkal keményebb üzenetet küldjenek Izlandnak.”

Forrás:  http://planetark.org/enviro-news/item/72196

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: