Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tábortűz hozzájárult szociális és kulturális evolúciónkhoz

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 23. kedd

Miután az ember uralni tudta a tüzet – úgy 400 000 és 1 millió évvel ezelőtt – a tűz lángja nem csak az ételét főzte meg, és nem csak megvédte a ragadozóktól, hanem fényével a napját is megnyújtotta.

Az Utah-i Egyetem kutatócsoportja az afrikai Kalahári sivatag bushmanjainak életét vizsgálva rájött, hogy a tábortűznél hallott-mondott elbeszélések az emberi kultúra fejlődéséhez járultak hozzá, megerősítve a közösségi hagyományokat, harmóniát, egyenlőséget sugallva, és felgyújtva az emberek képzeletét a nagy-közösség, a távoli emberek és a távoli spirituális világ iránt.

A kutatók korábban már foglalkoztak azzal, hogyan változtatta meg a tábortűzön főzés a bushmanok táplálkozását és anatómiáját, “de ez keveset árul el arról, milyen fontos volt a tábortűz fényével megnyújtott nap az emberi kultúra szempontjából” – magyarázza Polly Wiessner antropológus professzor.

“Van valami a tűzben, amikor ott ég a sötétség közepén, ami összeköti, meglágyítja és felgyújtja az emberek képzeletét” – mondja Wiessner, aki immár 40 éve kutatja a bushmanok életét. “Az éjszaka és a tábortűz a kötődés, a szórakozás, a szociális információk és az érzelmek megosztásának ideje.”

Wiessner professzor elemezte a nappali és a tábortűznél folytatott beszélgetéseket a !Kung bushmanok körében. (A !Kung bushmanok a Kalahári-sivatagban élnek, mintegy négyezren, több csoportban. A felkiáltójel egy csettintő hangot jelöl nyelvükben.)

“Ezek az emberek vadászatból és gyűjtögetésből élnek. A mi őseink is ezt tették evolúciónk idejének 99 százalékában. Hogy mit adnak hozzá az emberi élethez ezek a tábortűz megvilágította éjszakai órák, ezt szeretném megválaszolni” – mondja a professzor.

“A tűz megváltoztatta cirkadián ritmusunkat, fénye lehetővé tette, hogy ébren maradjunk.”

A tűz körül összegyűltek kisebb csoportok, legfeljebb 15 ember, és történeteket meséltek: vadászatokról, a hús megszerzéséért folytatott küzdelemről, házasságról, szokásokról, bozóttüzekről, születésekről, eltévedésről, más csoportokkal való kapcsolataikról, állatokkal való küzdelemről, gyilkosságokról, házasságtörésekről. És természetesen, tradicionális mítoszokra is sor került.
A felvett 174 nappali és éjszakai társalgás eltért egymástól: a nappali beszélgetések 34 százaléka panasz, bírálat vagy pletyka volt, 31 százaléka gazdasági dolog, például a vadászathoz kapcsolódó, 16 százaléka tréfa, és csak 6 százaléka volt valamilyen sztori.

Éjszaka a beszélgetés 81 százalékát történetek tették ki, és csak 7 százalék volt panasz, bírálat vagy pletyka, és 4 százalék gazdasági téma.

“Éjszaka az emberek ellágyulnak, ha volt is konfliktus közöttük nappal, már túltették magukat rajta, és most közelednek, kötődnek egymáshoz. Éjjel a történetek járják, beszélgetések olyan emberek tulajdonságairól, akik nincsenek jelen, és gondolatok merülnek föl a szellemi világról, és arról, hogyan befolyásolja szellemi világ az emberi világot. Ilyenkor énekelnek, táncolnak, ami szintén a kötődést segíti.”

A gyógyítók is táncolnak, transzba esnek és “elutaznak az istenek falujába, beszélnek meghalt szeretteik szellemével, akik magukkal akarják vinni a beteg embert.”

Az emberszabású majmok nem ápolnak kölcsönös jó kapcsolatot csoportjukon kívüliekkel, “mi különlegesek vagyunk, mi messze ható kapcsolatokat ápolunk a saját csoportunkon kívüliekkel is”, mondja a professzor.

“A közösségek hálózatai tették lehetővé az ember számára, hogy kolonializálja bolygónkat” – jegyzi meg a Wiessner.

“Mi történik akkor, ha a gazdaságilag improduktív tábortűz-időt a mesterséges világítás produktív idővé változtatja?” – teszi föl a kérdést a professzor. “Ma a munka behatol az éjszakába. Ülünk a laptop mellett. Amikor már képes vagy éjszaka is dolgozni, összeütközésbe kerülsz önmagaddal: csak 15 percem van, hogy mesét mondjak a gyerekemnek. A mesterséges világítás a potenciális társas időt potenciális munkaidővé változtatta. Mi lesz a társas kapcsolatokkal?”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/uou-fto091814.ph

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: