Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lehet segíteni a kamaszok depresszióján

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 25. csütörtök

A középiskolát kezdő elsősök közül sokan hajlamosak a depresszióra, de depressziójuk elmélyülését meg lehet előzni: a módszer, amilyen egyszerű, annyira olcsó. Egyetlen alkalomra van szükség, amikor is felvilágosítják a kamaszokat arról, hogy a személyiség is változik…

“Le voltunk nyűgözve, amikor egy rövidke üzenettel, hogy az emberek képesek megváltozni, a középiskola első néhány hetében képesek voltunk befolyásolni a diákokat, úgy hogy ez az intervenció megelőzte a depresszió tüneteinek kifejlődését. Nincs arról szó, hogy minden problémát megoldana, de  ígéretesnek látszik  a módszer. Ráadásul megelőzni sokkal jobb, mint kezelni, nemcsak a költségeit tekintve, hanem a szenvedés kiiktatása miatt” – magyarázta David Scott Yeager, pszichológus (University of Texas, Austin).

A serdülőkor egy kihívásokkal teli, átmeneti időszak, amikor a testi átalakulással együtt sok minden megváltozik: a baráti kör, a hierarchiában elfoglalt hely. A kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy élethosszig tartó depressziós esetek keletkezhetnek ez alatt a fejlődési periódus alatt.

Yeager és munkatársa azt a kérdést tették fel maguknak: vajon ha megcáfolják azt a vélekedést, hogy a társas kapcsolatok nehézségei örök időre fixálódnak,  megváltoztathatatlanok, kivédhetik-e azzal a kamaszoknál a reménytelenség és a kétségbeesés érzését  állapotuk miatt.

“Amikor a kamaszokat kirekesztik vagy kortárs  zaklatásban, bántalmazásban van részük, joggal gondolják, hogy ők a ‘lúzerek’, az örök vesztesek és őket nem lehet szeretni.”

“Azt kérdeztük magunktól: Meg lehet-e tanítani a kamaszokat arra, hogy az emberek meg tudnak változni – azért, hogy megváltoztassák a gondolkodásukat? És ez elejét veheti-e a depressziónak?”

Hosszú távú kutatást terveztek 600 első osztályos középiskolás részvételével, 3 különböző oktatási intézményből. Az év kezdetén, szeptemberben a résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: az intervenciós csoportra és a kontrollcsoportra. Mind a két csoport foglalkozása tanítási időben volt, és az iskolában senkinek nem volt tudomása a kutatás témájáról.

Az intervenciós csoportba osztott diákoknak el kellett olvasniuk egy szövegrészletet, ami arról szólt, hogyan változik az egyén személyisége. A részlet kiemelte, hogy a kortárs bántalmazás nem valami rögzült, személyes hiba vagy hiány miatt következik be, és a zaklatók sem feltétlen ‘rossz’ emberek.

Az írást, amely az agy plaszticitásáról szólt, felsőbb osztályba járók tapasztalataival egészítették ki, amelyek megtámogatták a szöveget. A kutatásban résztvevőket is megkérték, írják meg a gondolataikat, hogyan változhat a személyiség, hogy majd megoszthassák a jövő elsőseivel.

A kontrollcsoport is egy szövegrészletet olvasott, csak ez a szöveg az atlétikai képesség változásáról szólt.

Kilenc hónappal később, májusban a klinikailag értékelhető depresszív tünetek 39 százalékkal emelkedtek a kontroll csoportban, még akkor is, ha nem volt zaklatás.

Azoknál a diákoknál, akik a személyiség változásáról olvastak, nem emelkedett meg a depresszív tünetek száma, még akkor sem, ha zaklatták őket.

Az intervenció kiküszöbölte a diákoknál a rossz hangulat depresszív tüneteit, a gyengeség érzését és az alacsony önértékelést.

Yeager a kutatás folytatását tervezi, amelyben  ilyen kérdésekre keresi a választ: Vajon egyformán hatásos az intervenció minden diákra? Milyen tünetekre van leginkább hatással az intervenció? Van-e nem kívánt hatása? Van-e vajon az intervenciónak hatása, ha néhány hónappal később kerül rá a sor? Végül: át lehet-e tenni a klinikai gyakorlatba?

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/afps-bim091914.php

Egy hozzászólás a “Lehet segíteni a kamaszok depresszióján”

  1. Sándor said

    Nagyon szeretném elolvasni az általuk használt szöveget, hátha felnőttkorban is működik, legalább egy kicsit. Egy próbát megérne, nekem mindenképpen és talán másoknak is. Nem lehet ezt fellelni valahol? Ha valaki megtalálná, kérem, ossza meg velünk! Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: