Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefüggésben van egymással a tökéletességre törekvés és az öngyilkosság

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 26. péntek

A tökéletességre törekvés sokkal gyakrabban vezet öngyilkossághoz, mint gondolnánk, mondja a York University pszichológia professzora, Gordon Flett.

“Itt az ideje, hogy úgy tekintsünk a perfekcionizmusra (tökéletességre törekvésre), mint egyéni és társadalmi kockázati tényezőre, amikor belevesszük az öngyilkossági kockázat értékelésének és megelőzésének klinikai vezérfonalába.”

A perfekcionizmus magában hordja az öngyilkosságra való hajlamot. Azok az emberek, akiknek a foglalkozása nagy precizitást kíván meg, mint az orvosok vagy az építészek, vagy a vezető állásban lévők, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a perfekcionizmus kiváltotta öngyilkosságra, magyarázzák a szerzők, Flett és Paul Hewitt professzorok, és felsorolnak néhány esetet a közelmúltból –  prominens perfekcionisták öngyilkosságát.

‘A perfekcionizmus romboló hatása’ címmel írtak  tanulmányt a Review of General Psychology című folyóiratba. Írásukban kifejtik, hogyan kapcsolódnak az öngyilkossági gondolatok a ‘tökéletesnek lenni’ örökös nyomásához.

A  ‘társadalmilag előírt’ perfekcionizmus összefüggésben áll a reménytelenséggel és az öngyilkossággal. Az öngyilkosság váratlanul következik be ezeknél a személyiségeknél, tekintve ‘tökéletes’ imázsukat és rejtőzködésüket.

“Abban foglalhatnánk össze, hogy adataink összefüggést mutatnak a perfekcionizmus és a reménytelenség-érzés között, és hogy szükségét látjuk egy individualizált megközelítésnek, amely felismeri a perfekcionisták megnövekedett kockázatát. A perfekcionisták gyakran éreznek reménytelenséget, pszichikai fájdalmat, és az érzelmi perfekcionizmusnak egy olyan formáját, amely nem engedi őket az öngyilkossági késztetésről és szándékról leszakadni.

Flett professzor szerint prevenciós programokat kell tervezni, amelyek a fő személyiségvonásokra van szabva, és amely növelik a személyiség rugalmasságát és csökkentik az öngyilkossági kockázatot a perfekcionisták körében, akik egyébként hajlamosak elrejtőzni a ‘sebezhetetlenség’ maszkja mögött.

Forrás: http://news.yorku.ca/2014/09/25/perfectionism-is-a-bigger-than-perceived-risk-factor-in-suicide-york-u-psychology-expert/

Hírdetés

3 hozzászólás a “Összefüggésben van egymással a tökéletességre törekvés és az öngyilkosság”

  1. uniohid said

    A mentálisan erősekre ez nem igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: