Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szociális szorongás oldására jobb módszer a beszélgetésterápia, mint a gyógyszer

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 27. szombat

A szociális szorongás a társaságtól, kapcsolatoktól való erős félelemmel jár, ezért az ebben a rendellenességben szenvedő elkerüli az emberek társaságát. Tipikusan serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és súlyosan érinti a személy mindennapjait, gátolja kapcsolatainak kialakítását, negatívan érinti iskolai és munkahelyi teljesítményét, csökkenti az életminőségét.

Nem kevés ember érint: az amerikaiak és az európaiak 13 százalékát, akiknek  többsége soha nem kap semmiféle kezelést.

“A szociális szorongás több, mint félénkség”- mondja a kutatásvezető, Evan Mayo-Wilson (Johns Hopkins Bloomber School of Public Health). Az ebben a rendellenességben szenvedő emberek tartózkodnak a barátságtól, lemondják az előléptetést a munkahelyen, mert attól több emberrel kellene találkozniuk. A jó hír, hogy a szociális szorongás kezelhető. Most már azt is tudjuk, hogy pszichoterápiával, csak meg kellene könnyítenünk a pszichoterápiához való hozzáférést.”

Hiszen a  viselkedésterápia egyik elve az, hogy minden viselkedésünk tanult, ezért a nem hatékony viselkedés helyett képesek vagyunk eredményesebb viselkedések megtanulására.

A kutatók 101 klinikai kísérlet adatait gyűjtötték egybe és elemezték, a több, mint 13 000 ember súlyos és hosszú ideje fennálló szociális szorongásban szenvedett. Kilencezren gyógyszert, illetve hatóanyag nélküli szert (placebót) kaptak, négyezren kognitív viselkedésterápiás kezelésben részesültek. (Kevés kísérletet végeztek kombinált (gyógyszer +viselkedésterápia) terápiával, de az azt mutatta, hogy gyógyszerrel sem volt hatékonyabb a kezelés, mint a beszélgetésterápia egymagában.)

A beszélgetésterápia különböző típusainak összehasonlításából a kognitív viselkedésterápia került ki győztesen, ez volt a leghatékonyabb. A kognitív viselkedésterápia a gondolatok, érzelmek és a viselkedés kapcsolatára fókuszál, és segít leküzdeni az emberek irracionális félelmét és túltenni magukat a társaságkerülésen.

Azoknak az embereknek, akik nem vállalják a beszélgetésterápiát, marad a gyógyszer. A leggyakrabban a szelektív szerotonin visszavétel gátlókat (SSRI-ket) írják föl, amelyek hatékonyak – állapították meg a kutatók. Csakhogy ezek a gyógyszerek komoly mellékhatásokkal járnak, nem hatékonyak mindenkinél, és a tünetek javulása addig tart, amíg a betegek abba nem hagyják a szedésüket.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/jhub-tt092314.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: