Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberiség lélekszáma 12 milliárdra is nőhet az évszázad végére

Posted by Suggestor - 2014. szeptember 28. vasárnap

Az emberiség jelenleg 7,2 milliárd főt számlál, de 80 százalék a valószínűsége annak – állapították meg az ENSz  szakértői -, hogy a 21. század végére 9,6 milliárd és 12,3 milliárd közé nőhet.

A nem-várt növekedés a szub-szaharai Afrika vártnál magasabb születési arányának köszönhető: így nyolcvan százalék a valószínűsége annak, hogy az afrikai népesség a jelenlegi 1 milliárdról 3,5 – 5,1 milliárdra nőhet 2100-ra.

A Patrick Gerland demográfus és Adrian Raftery statisztikus és szociológus vezette kutatás csak 30 százaléknyi esélyt lát arra, hogy a Föld népessége megálljon a növekedésben még ebben az évszázadban.

“Az eddigi előrejelzések azt jósolták, hogy a világ népessége 2050 körül tetőzik, esetleg már csökken” – mondja Raftery.

Az új előrejelzések olyan adatokból indulnak ki, amelyek világosan mutatják, hogy a szub-szaharai Afrika születési arányai nem csökkentek olyan gyorsan, mint a szakértők várták, de “a trendet az előző előrejelzések számításakor még nem lehetett világosan látni.”

A szub-szaharai afrikai országok (Nigéria, Tanzánia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Niger, Uganda, Etiópia, Kenya, Zambia, Mozambik és Mali) nagy lakosságszámmal és magas termékenységi aránnyal rendelkeznek, ami továbbra is fönntartja a populáció-növekedést.

Ázsia népessége jelenleg 4,4 milliárd, 2050-re 5 milliárd körül fog tetőzni, azután csökkenésnek indul. Észak-Amerika, Európa és Latin-Amerika egyenként, 1 milliárd alatt fog maradni az évszázad végére is.

A kutatás eredményei megerősítik azoknak a szakértőknek az aggodalmát, akik a természeti erőforrások kimerülését, a Föld népességének táplálását, a szegénységet és a fertőző betegségekkel való megbirkózást, mint súlyos gondot emlegették.

A világ népessége a 19. század kezdetén 1 milliárd volt, 1920-ra 2 milliárd lett, megduplázódott, majd 1990-re elérte a 6 milliárdot. 2011-re 7 milliárdra ugrott.

Raftery szerint az afrikai országoknak  kisebb termékenységre irányuló politikát kellene folytatniuk, lehetővé kellene tenni a fogamzásgátló szerekhez való széleskörű hozzáférést,  leányaiknak-asszonyaiknak pedig lehetővé kellene tenni a tanulást.

Forrás: http://www.reuters.com/article/2014/09/18/us-science-population-idUSKBN0HD2AA20140918?irpc=932&ref=browsi

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az emberiség lélekszáma 12 milliárdra is nőhet az évszázad végére”

  1. uniohid said

    “A világ népessége a 19. század kezdetén 1 milliárd volt, 1920-ra 2 milliárd lett, megduplázódott, majd 1990-re elérte a 6 milliárdot. 2011-re 7 milliárdra ugrott.” – TÉNY.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s