Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az amerikaiak depressziósabbak, mint valaha

Posted by Suggestor - 2014. október 1. szerda

A San Diego State University pszichológia professzora, Jean M. Twenge csaknem 7 millió serdülő és felnőtt adatainak elemzéséből az egész országra kiterjedően kimutatta, hogy az amerikaiak depressziósabbak ma, mint voltak évtizedekkel ezelőtt. Több pszichoszomatikus tünettől szenvednek, például alvászavaroktól és koncentrálási nehézségtől, mint 1980-as évekbeli társaik.

“Kutatások adataiból kiderült, hogy több embert kezeltek depresszióval az elmúlt években, mint annak előtte, de ennek oka lehetne a nagyobb tudatosság, kisebb félelem a megbélyegzéstől” – jelentette ki Twenge. “Ez a kutatás olyan tünetek növekedését mutatja, amiről az emberek nem is tudják, hogy köze van a depresszióhoz. Ebből arra lehet következtetni, hogy valóban jobban szenvednek a serdülők és a felnőttek.”

Az 1980-as évekbeli kortársaikhoz képest a 2010-beli tinédzsereknek 38 százalékkal nagyobb valószínűséggel vannak emlékezési nehézségeik, 74 százalékkal valószínűbb, hogy alvászavaraik vannak, és kétszer olyan valószínű, hogy már felkerestek pszichológust mentális problémáik miatt.

A főiskolások 50 százalékkal gyakrabban mondták, hogy úgy érzik, túl vannak terhelve, és a felnőttek is nagyobb valószínűséggel mondták, hogy nyugtalan az álmuk, rossz az étvágyuk, és minden erőfeszítésbe kerül – ezek mind a depresszió klasszikus pszichoszomatikus tünetei.

“Az összes ilyen szimptóma ellenére, az emberek egyáltalán nem hajlamosak beismerni, hogy depressziósak, ha közvetlenül megkérdezik őket. Ebből megint csak arra lehet következtetni, hogy a depresszió növekedése nem attól  függ, hogy az emberek mennyire hajlandóak beismerni a depressziót.”

A kutatás szerint a tizenévesek öngyilkossági aránya csökkent, bár a csökkenés a tinédzserek körében meglevő depressziós tünetek növekedéséhez képest kicsi volt. A professzor azt feltételezi, hogy a depresszió-ellenes gyógyszerek használata, ami a duplájára nőtt ez alatt az időszak alatt, segíthetett a legsúlyosabb problémákon, de ettől nem csökkent a többi tünet növekedése, nem szűnt meg a probléma.

A kutatásról Twenge professzor a Social Indicators Research folyóiratban számolt be.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/sdsu-dia093014.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.