Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A vadon élő állatok fele már kipusztult – Élő Bolygó Jelentés, 2014

Posted by Suggestor - 2014. október 2. csütörtök

Részletek az Origo.hu írásából

Felére zsugorodott a gerinces fajok létszáma az elmúlt negyven évben, eltűnnek a vadon élő állatok. A Kárpát-medencében a folyókban, tavakban volt a legnagyobb fajkihalás.

Elkészült a WWF 2014-es Élő bolygó jelentése.

A 2014-es Élő Bolygó Jelentés azon a kutatáson alapszik, amely több mint tízezer gerinces faj egyedszámát követte nyomon 1970 és 2010 között.

A jelentés szerint az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak vizsgált populációinak egyedszáma 52 százalékkal zsugorodott 1970 óta. Az édesvízi fajok világszerte élő populációi 76 százalékos fogyást szenvedtek el, ami átlagosan majdnem kétszerese a tengeri (39%) és földi fajokat (39%) ért veszteségnek.

Az érintett fajok többsége a trópusi régiókban él, azon belül is Latin-Amerikában a legkritikusabb a helyzet. Az élőhelyek csökkenése, illetve megszűnése fenyegeti leginkább az élővilág sokszínűségét és az ökoszisztémákat, de a drasztikus változásokhoz a klímaváltozás negatív hatásai, valamint a túlzott mértékű halászat és vadászat is nagymértékben hozzájárul.

A WWF megfogalmazása szerint a drámai globális helyzet alapvető oka, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a Föld eltartóképessége. Jelenleg másfélszer annyi erőforrást használunk fel, mint amennyi a természetben újratermelődik, ami nem csak oda vezet, hogy az erőforrások egy része hamarosan elfogyhat (pl. a tiszta ivóvíz), de egyben azzal is jár, hogy az ökoszisztéma állapota folyamatosan romlik.

A világ népességének közel háromnegyede alacsony jövedelmű országokban él. Hatalmas kihívás mindannyiunk számára, hogy úgy biztosítsuk az emberiség számára a jólétet, hogy közben nem éljük fel a Föld valamennyi tartalékát. Olyan fejlődésre van szükség, amely nem növeli az emberiség ökológiai lábnyomát. Ma még a magas jövedelmű országok egy főre eső ökológiai lábnyoma ötszöröse az alacsony jövedelmű országokénak, éppen ezért az Élő Bolygó Jelentés arra is rámutat, hogyan lehetséges a környezet további rombolása nélkül növelni az életszínvonalat.

Az Egyesült Államok és néhány közel-keleti olajmonarchia mellett a legnagyobb egy főre jutó ökológiai lábnyommal rendelkező országok nagy része az Európai Unióból kerül ki. Ha az egész világ úgy élne, mint Európa, akkor több mint 2,6 Földre lenne szükségünk.

Az Unió országai közül Magyarországnak és a Kárpát-medence országainak az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó ökológiai lábnyoma, de még mi is másfélszer annyit fogyasztunk, mint amennyi fenntartható módon rendelkezésre áll.

A legmagasabb egy főre jutó ökológiai lábnyomú országok: Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Dánia, Belgium, Trinidad és Tobago, Szingapúr, Amerikai Egyesült Államok, Bahrein és Svédország.

A legalacsonyabbak: Kelet-Timor, Palesztin-területek, Eritrea, Haiti, Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Nepál.

Forrás: http://www.origo.hu/kornyezet/20140929-wwf-jelentes-a-vadallatok-fele-elpusztult-olbe-tett-kezekkel-nez-a-vilag.html

Egy hozzászólás a “A vadon élő állatok fele már kipusztult – Élő Bolygó Jelentés, 2014”

  1. Sándor said

    Ez elkeserítő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: