Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyunknak külön áramköre van az eszközhasználatra

Posted by Suggestor - 2014. október 2. csütörtök

Vannak emberek, akiknek nehézséget okoz begombolni a kabátjukat vagy a kulcsot beleilleszteni a zárba. Latin szóval apraxiának – ‘motoros ügyetlenségnek’ – nevezzük ezt az állapotot, ami például, agyi katasztrófa (sztrók) után szokott előfordulni.

A Müncheni Műszaki Egyetem Emberi Mozgástudományi Tanszékének kutatói az Isar Kórház orvosaival karöltve, elemezték az agyi áramköröket (hálózatokat), az agynak azokat a részeit, amelyek felelősek  a komplex tevékenységek tervezéséért és végrehajtásáért, és felfedeztek egy speciális áramkört, ami az eszközhasználatot teszi lehetővé.

Funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (fMRI) kimutatták, melyek azok az agyterületek, amelyek aktiválódnak, amikor az ember gondolkodik, mozdul és végrehajtja a cselekvést.

Az eszközhasználat alapvető emberi képesség. “Számtalan kutatás foglalkozott azoknak az idegi folyamatoknak a vizsgálatával, amelyek szerepelnek például, egy eszköz fölemelésében. De a többségük arra korlátozódott, hogy megfigyelte a teszt-személyt, amint a tevékenységet megfigyeli, utánozza vagy vizualizálja (elképzeli)” – mondja Joachim Hermsdörfer professzor. Ennek a kutatásnak az volt a célja, hogy az eszközhasználat idegi alapelveit analizálja, a lehető legreálisabb feltételek közepette.

A kísérleti személyek kaptak 10 különböző hétköznapi tárgyat, amelyek között voltak ismerős tárgyak, mint a kalapács, üvegnyitó, kulcs, elemlámpa és olló, és voltak nem közismertek. Egyszer az volt a feladat, hogy használják a tárgyakat, másszor az, hogy emeljék föl, majd tegyék le megint, először bal kézzel, majd jobb kézzel, mindezt MRI-vel felszerelve. Amikor az adatokat elemezték a kutatók, külön-külön vizsgálták a tervező- és a tényleges végrehajtó fázist. Így azonosíthatták azt az áramkört, amely tervezéskor, illetve az eszköz használatakor aktiválódott, illetőleg amely ellenőrizte a végrehajtást.

Eszköz-specifikus áramkör van az agyunkban:

Az egyik fontos megállapításuk  az volt, hogy a bal agyfélteke aktiválódott, amikor a kísérleti személy tervezte az eszközhasználatot – függetlenül attól, melyik kézben tartották az eszközt. A kutatók megtaláltak egy tervezésért és végrehajtásért egyaránt felelős hálózatot (áramkört), amely megosztva végzi a feladatát. De amikor számukra ismeretlen eszközzel dolgoztak a kísérleti személyek, ezek az agyterületek csak kissé aktiválódtak.

Az ‘eszköz-hálózat’ olyan agyterületekből áll, mint a fali lebeny és a homloklebeny, továbbá a halántéklebeny hátsó részében lévő területek és a nyakszirti lebeny területe. A kutatók úgy találták, hogy az idegi aktivitás az összes elemre kiterjedt, egy komplex akciót képezve. Magába foglalja a tárgynak mint eszköznek a felismerését, annak megértését, hogyan kell használni, és a motoros tevékenységet – az eszköz tényleges használatát.

“A kutatás megértette velünk, hogy a felfogásnak különböző irányai vannak az agyban – különböző feladatokra vonatkoztatva” – magyarázza Hermsdörfer professzor. “Két funkciós specifikus útra lehet osztani (a hátsó fali lebenyhez vezető szignált, ami az ellenőrzési tevékenységért felelős):

a hátsó-hátsó irány ellenőrzi az alapvető megfogási mozdulatot és a mozgási folyamatot, függetlenül attól, hogy ismeri-e a kísérleti személy a tárgy használatát vagy sem.

A másik funkció: az elülső-hátsó irány akkor válik aktívvá, amikor olyan eszközt használunk, amit ismerünk.

Ennek a kutatásnak a fényében az orvosok pontosabb diagnózist tudnak felállítani az apraxiáról, és jobb kezelési módszert dolgozhatnak ki.

Forrás: http://www.tum.de/en/about-tum/news/press-releases/short/article/31823/

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az agyunknak külön áramköre van az eszközhasználatra”

  1. uniohid said

    “Az eszközhasználat alapvető emberi képesség.” – Bizony, lásd: TEKHNÉ !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s