Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A meggylé csökkenti a vér húgysav-szintjét és a fennálló gyulladást

Posted by Suggestor - 2014. október 6. hétfő

A Journal of Functional Foods folyóiratban megjelent írás szerint a meggylé fogyasztása megváltoztatja a húgysav-anyagcserét, ezzel csökkenti az ízületi fájdalmakat.

A húgysav magas szintje köszvényt okoz, ami nagy fájdalommal járó rohamokat vált ki, megduzzadnak – gyulladásba jönnek – a kéz és a láb ízületei.

A Northumbria Egyetem Sport és Rehabilitációs tanszéke kísérletet folytatott 12 egészséges személlyel (átlagéletkoruk: 26 év): 30 milliliter Montmorency meggy-koncentrátumot, illetve 60 milliliter meggykoncentrátumot elkevertek 100 milliliter vízzel, naponta kétszer, reggel és este, vacsora előtt ezt kellett inniuk a kísérleti személyeknek, két napon át. A két, eltérő adaggal elvégzett kísérlet között 10 nap szünetet tartottak, hogy az előző adag biztosan kimosódjon a szervezetből.

Vér és vizeletmintát gyűjtöttek a résztvevőktől több ízben a meggylé fogyasztását követően. Az eredmények a kutatókat igazolták:  a vér húgysav-szintje, illetve a gyulladást jelző C-reaktív fehérje szint csökkent, és a vizeletben levő húgysav mennyisége megnövekedett, mind a két, eltérő adag meggylé fogyasztása után. Ami érdekes: a változás nagysága független volt a meggylé mennyiségétől, a 30 ml ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a 60 ml.

“Évek óta vizsgáljuk már a Montmorency meggylét, mert ez a különleges gyümölcs nagy koncentrációban tartalmaz antocianidokat” – magyarázza Dr. Glyn Howatson kutatásvezető, akinek előző kutatásai már demonstrálták a meggylé gyulladáscsökkentő, oxidatív stressz csökkentő hatását – a nagy igénybevétellel járó edzések után.

“Jelenlegi kutatásunkat egészséges személyekkel végeztük, de nagy szükség volna gyulladásos betegségben – köszvényben és artritiszben – szenvedő betegek vizsgálatára is.”

Egy újabb tanulmány – ezúttal a Michigan Egyetem kutatóinak munkája -, ami szintén a Journal of Functional Foods-ban jelent meg, arra hívja fel a figyelmet, hogy a fagyasztott Montmorency meggy fogyasztása (45 vagy 90 szem) után a vér antioxidáns-szintje megemelkedett, és 12 óra múlva is emelkedett maradt. Ez a kutatás egyszeri fogyasztást vizsgált.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/wsw-mtc100114.php

Egy hozzászólás to “A meggylé csökkenti a vér húgysav-szintjét és a fennálló gyulladást”

  1. Sándor said

    Ez jó.A fő kérdés az, mikor lesz ebből gyógyszer. Meggylét nem lehet eleget előállítani, tárolni, szállítani. Tudom, hogy ez nem hangzik elég egészségesnek, de a gyógyszerváltozat lenne az igazi segítség a legtöbb embernek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.