Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A halálközeli élmények megérdemlik az előítéletektől mentes, becsületes vizsgálatot

Posted by Suggestor - 2014. október 8. szerda

Négy éven át tartó nemzetközi kutatás foglalkozott azzal, amit ‘halálközeli tapasztalatként’ szoktak megnevezni. A kutatást 2060 szívmegállásos eseten tanulmányozták, 15 különböző kórházban.

Az alábbi következtetésekre jutottak:

A szívmegállás egyes eseteiben a vizuális emlékek összeegyeztethetők voltak az ún. ‘testen kívüli élménnyel’, ami megfelelhet tényleges eseményeknek.

Ennél nagyobb arányban is lehettek az élményben részesülők, de nem tudták visszaidézni azokat agysérülés miatt vagy a szedatív gyógyszerek (nyugtatók) hatása alatt.

Az eddig széles körben használt, pontatlan kifejezések, mint a ‘halálközeli’ vagy ‘testen kívüli’ élmény vagy tapasztalat nem elégségesek a halál tényleges élményének leírására.

A halált körülvevő tapasztalat, amire visszaemlékeztek, megérdemel egy becsületes, elfogulatlan vizsgálatot.

2008-ban indult az AWARE-nak nevezett kutatás, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Ausztria 15 kórházában, vizsgálták a halálhoz kapcsolódó mentális megtapasztalások széles sorát. Objektív markerek felhasználásával tesztelték a tudatos megtapasztalások érvényességét, hogy megállapítsák, az a kijelentése az illetőnek, hogy tudatosan élte át összeegyeztethető-e, kompatibilis-e testen kívüli tapasztalatokkal, reális vagy hallucinációs esemény-e.

A kutatás eredményeit a Resuscitation (Újraélesztés) folyóirat közölte, a ScienceDirect-en online hozzáférhető.

A kutatás vezető szerzője Dr. Sam Parnia (Resuscitation Research igazgatója a New York-i Állami Egyetemen) így magyarázza:

“Észlelésünk ellenére a halál nem egy specifikus pillanat, hanem egy potenciálisan visszafordítható folyamat, amelyet súlyos betegség vagy baleset okoz a szívben, a tüdőben, az agyban, hogy megszűnnek működni. Ha sikerül visszafordítani a folyamatot, úgy hivatkozunk rá, mint szívmegállásra, ha a kísérlet nem sikerül, halálnak nevezzük. Ebben a kutatásban túl akartunk lépni az érzelmileg túlfűtött, de pontatlanul meghatározott ‘halál közeli élményen’, hogy objektíven feltárjuk, mi történik, amikor meghalunk.”

A betegek 39 százaléka, akik túlélték a szív-leállást és képesek voltak strukturált interjúra, tudatosságot észleltek, de érdekes, hogy nem tudtak felidézni semmilyen eseményt.

“Ez arra utal, hogy több embernek is lehetett mentális aktivitása, de azután, az életbe visszatérésük után – vagy agysérülés vagy a szedáló gyógyszerek miatt – elvesztették az emlékeiket” – magyarázza Dr. Parnia.

Érdekes, hogy azok között, akik tudatosan észlelték maguk körül a világot, és átestek az interjúkon, 46 százalék olyan halálhoz kapcsolódó tapasztalatokról emlékezett meg, amelyek nem voltak összeegyeztethetők a ‘halálközeli élmények’ megszokott tartalmával: félelmetes, ítélkező, büntető élményekről számolt be. Csak 9 százalék számolt be a ‘halálközeli élmények’-kel összeegyeztethető tapasztalatokról, és mindössze 2 százalék volt teljesen tudatos, éber, és számolt be a testen kívüli érzékelés látási és hallási élményeiről.

Egy esetről bizonyították be, hogy ‘érvényes’ – validálták.

“Ez nagyon fontos, mert gyakran azt feltételezik, hogy a halálhoz kapcsolódó tapasztalatok hallucinációk, amelyek akkor fordulnak elő, mielőtt a szív leáll vagy miután a szív sikeresen újraindul, de akkor nem, amikor a szív nem ver. Ez esetben, az éberség és tudatosság abban a három percben fordult elő, amikor nem volt szívverés. Ez paradox eset, merthogy az agy 20-30 másodpercen belül a szív megállása után megszűnik működni, és nem működik, amíg a szív újra nem indul. Továbbá, a vizuális éberség vagy tudatosság alatt tapasztaltak részletei ebben az esetben megegyeztek a visszaigazolt eseményekkel.”

“Bár nem tudtuk abszolút értelemben bizonyítani a betegek tapasztalatainak valódiságát és az éberségüket – a tapasztaltakról való részletes beszámolók alacsony aránya (2 százalék) miatt -, lehetetlen megtagadnunk a valódiságukat. Több kutatásra van szükség. Világos, hogy a halálra vonatkozó tapasztalatok további, előítéletmentes, becsületes, autentikus kutatást érdemel.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/e-ros100714.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s