Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A probiotikumok megvédik a gyerekeket és a terhesanyákat a nehézfém-mérgezéstől

Posted by Suggestor - 2014. október 9. csütörtök

Probiotikum-baktériumokat tartalmazó joghurtot (Lactobacillus rhamnosus) készítettek és osztottak szét kanadai és tanzániai kutatók – a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával – a világ egy szegény országában a gyerekeknek és a terhes nőknek, hogy megvédjék az egészségüket a környezetben található mérgektől.

A Humán Mikrobiom és Probiotikumok Kanadai Központjának kutatói tanulmányozták a laboratóriumban a baktériumokat, és rájöttek, hogy a Lactobacillus rhamnosus nagy affinitással rendelkezik a nehézfémekhez való kötődéshez. Ebből arra következtettek, hogy ennek a probiotikus törzsnek a rendszeres fogyasztásával meg lehetne előzni a nehézfémeknek a táplálékból való fölszívódását.

Dr. Gregor Reid a kutatás vezetője felállította egy tanzániai városban, Mwanzában azt a közösségi konyhai hálózatot, amely előállította a helyi lakosság számára a probiotikus joghurtot. A Viktória-tó partján fekvő város hírhedté vált peszticid (rovarölő-szer) és nehézfém-szennyezettségéről. A speciális joghurtot egy csoport terhesanyának, és egy csoport gyereknek osztották szét, és mérték a joghurt-evés előtti, illetve utáni nehézfém-szintjüket.

Jelentős védő hatást észleltek a higany és az arzén ellen a terhes nőkben, ami rendkívül fontos eredmény,mert így csökkenthető a fejlődési rendellenességek aránya. A gyermekeknél is csökkentette a probiotikum a toxin-koncentrációt, de sem a minta nagysága, sem a terápia időtartama nem tette lehetővé a statisztikai értékelést.

A kutatókat lázba hozta ennek az alap-élelmiszernek a hatása: megelőző védelmet képes nyújtani a terhes nőknek, világszerte.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/asfm-ppc100614.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s