Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kávé koffeint nem tartalmazó vegyületei védik a májat

Posted by Suggestor - 2014. október 10. péntek

A kávéivás nagyon elterjedt szokás, Amerikában a felnőttek fele átlagosan három csészével iszik meg naponta – a Nemzeti Kávé Szövetség 2010-es jelentése szerint. 1980 óta világszerte évente 1 százalékot emelkedett a kávéfogyasztás, míg tavaly már 2 százalékot.

Bizonyára hozzájárult a kávéivás népszerűsítéséhez, hogy egymást követték a tudományos kutatások, amelyek azt bizonyították, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a nem-alkoholos zsírmáj betegség, a májcirrózis és a májrák kockázatát.

“A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kávéivás valószínűleg protektív, védő hatást gyakorol a májra. De nem volt világos bizonyíték arra nézve, hogy a védő hatás kiterjed-e a koffeinmentes kávéra is” – magyarázta a kutatásvezető Dr. Qian Xiao (National Cancer Institute, Bethesda, Maryland).

A jelenlegi kutatáshoz az USA Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felvételének adatait használták fel, amely 1999-től 2010-ig gyűjtötte az adatokat. Közel 28 000 felnőtt, 20 éven felüli lakos kávéfogyasztását jegyezték fel, napi bontásban és mérték vérükben a májfunkció értékeket, beleértve az ALT aminotranszferázt, az AST aminotranszferázt, az ALP-t (alkáli foszfatázt) és a gamma glutamil-transzaminázt.

Azoknál a kísérleti személyeknél, akik napi három vagy több csésze kávét ‘vallottak be’, alacsonyabb volt az ALT, az AST, az ALP és a a GGT májenzim értéke, mint a kávét egyáltalán nem fogyasztóknál. A kutatók a kizárólag koffeinmentes kávét ivóknál is alacsonyabbnak találták ezeket a májenzim értékeket.

“Kutatásunk úgy találta, hogy a teljes kávéfogyasztás – a koffeinmenetes kávéval együtt – csökkenti a májenzim-szintet. Eredményeink alapján arra következtetünk, hogy a kávénak valamilyen más összetevője, mint a koffein, mozdítja elő a máj egészségét. A vegyület azonosításához további kutatások szükségesek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/w-ddc100914.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A kávé koffeint nem tartalmazó vegyületei védik a májat”

  1. uniohid said

    “… további kutatások szükségesek.” – Így.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: