Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért kockáztatják az emberek a megfertőződésüket a denevérhúsért?

Posted by Suggestor - 2014. október 11. szombat

A gyümölcsevő denevért (Eidolon helvum) széles körben vadásszák és fogyasztják Ghanában, pedig ennél az emlősnél nagyobb a zoonózis* kockázata, több zoonotikus vírust képes átszármaztatni az emberre, mint bármelyik más emlős.

*zoonózis – állatról emberre átterjedő vírusos betegség

“Meg akartuk tudni, kik esznek denevérhúst és miért, és mennyire érzékelik a kockázatot” – magyarázta Dr. Olivier Restif (University of Cambridge, állatorvosi tanszék). “Ezért szövetkeztünk a Londoni Zoológiai Társasággal, és a Ghanai Egyetemmel, hogy képviselve legyenek köztünk az epidemiológusok, ökológusok és szociál-antropológusok.”

A team meginterjúvolt közel 600 embert Ghana déli részén: vadászokat, kereskedőket és fogyasztókat, ezek közül 26 fővel mélyinterjút készített.

A vadászok különféle módokon ejtették el a zsákmányt: lelőtték, hálóval fogták vagy a kezükkel. Valamennyi vadász kapcsolatba kerülhetett a denevérek vérével, megharaphatta, megkarmolhatta őket az állat. A vadászok közül senki sem húzott kesztyűt védőeszköznek.

Ami a denevérhús elkészítését illeti: a leggyakrabban felfüstölik a denevért, mielőtt levest főznének belőle. Ghanában a denevérhúst megélhetésre, fehérjének  használják, de luxuscikként is eladják, a vevők nagyra becsülik a denevérhús ízét.

A vadászok, a kereskedők és a fogyasztók valamennyien 7-10 évvel idősebbek azoknál, akiknek nincs kapcsolatuk a ‘bozóthússal’, és a kutatók remélik, hogy a fiatalok lassan elvesztik az érdeklődésüket a denevér vadászata és fogyasztása iránt.

Egyébként a vadászok férfiak, a kereskedők nők voltak, a ghanai hagyományos munkamegosztás értelmében.

A kutatókat az is érdekelte, hogyan lehetne visszatartani az embereket a denevérvadászattól: a tiltás nem elég, mert az esetleges büntetést hajlandók megfizetni, föltéve, hogy  eleget keresnek a bozóthússal. De a ghanai vadászati törvényeket senki sem ismerte.

A megfertőződés veszélye sokkal elrettentőbb volt számukra, mint a büntetés, ha valami, a betegség kockázata képes volna motiválni a lakosokat a denevérfogyasztás abbahagyására.

A kutatás alátámasztotta, hogy az emberek érzik a kockázatot, intellektuálisan egyetértenek a kockázatcsökkentéssel, de a magatartásuk egyelőre nem változik.

“Sajnos, nem lesz egyszerű minimalizálni a denevérektől jövő kockázatot. A denevérvadászat szezonális elfoglaltság, mint általában a bozóthús vadászat, akkor kezdi el és hagyja abba, amikor akarja, de a háziállat-tartás – ami az egyetlen fenntartható megoldás a bozóthús kiváltására – folyamatos, napi szintű tevékenység, törődést igényel egész éven át.”

Forrás:  http://www.cam.ac.uk/research/news/understanding-the-bushmeat-market-why-do-people-risk-infection-from-bat-meat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.