Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Különbözünk genetikailag, ezt tükrözik kávéivási szokásaink

Posted by Suggestor - 2014. október 12. vasárnap

A University of Toronto kutatói már 2006-ban rámutattak, hogy a kávéivók eltérő genetikai profilja befolyásolja, hogy hasznos vagy káros-e a szívük számára a napi több csésze kávé. Azoknak az embereknek, akiknek olyan génváltozatuk van, hogy hosszabb ideig tart a koffein lebontása, 36 százalékkal nagyobb a kockázatuk a szívrohamra, ha napi három kávét isznak – szemben az ugyanolyan génkészletű, de csak napi 1 csésze kávét fogyasztókkal.

Ellenben a koffeint gyorsan lebontó embereknél csökkentette a szívroham kockázatot, ha három csésze kávét ittak naponta.

Az új kutatás, amit a Harvard School of Public Health végzett, 120 000 rendszeres kávéivónak nézte meg a génkészletét.

Két génvariánst találtak (POR és ABCG2), a melyek a koffein lebontásához kapcsolódnak, és másik két génváltozatot (a BDNF  és  SLC6A4), amelyek a koffein ‘jutalmazó’ hatásával lehetnek kapcsolatban. Újabb két gén ( GCKR és MLXIPL), amelyek a glükóz és a lipid-anyagcserében vettek részt, a koffein anyagcsere, illetve idegrendszeri hatásaival hozhatók kapcsolatba.

“A kávé és a koffein kedvező és kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal bír. Kutatásunkból megállapítható az embereknek azon csoportja, akiknek az egészsége valószínűleg profitálni fog abból, hogy megnövelik – vagy lecsökkentik a kávéfogyasztásukat” – magyarázza Marilyn Cornelis.

A kutatás alapján el lehet mondani, hogy az emberek ‘természetes módon modulálják’ a kávéfogyasztásukat, a koffein optimális hatása érdekében.

“A dohányzás és az alkoholfogyasztás genetikai elemzéséhez hasonlóan, ez a kutatás is annak példája, hogyan befolyásolja a genetika szokásainkat” – fűzte hozzá Daniel Chasman professzor.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283515.php

2 hozzászólás to “Különbözünk genetikailag, ezt tükrözik kávéivási szokásaink”

  1. uniohid said

    “A dohányzás és az alkoholfogyasztás genetikai elemzéséhez hasonlóan, ez a kutatás is annak példája, hogyan befolyásolja a genetika szokásainkat” – Lesz még meglepetés : ).

    • Sándor said

      Az ilyen kutasok eredményei sajnos a legtöbb ember számára mentségként szolgálnak a rossz vagy egészségtelen szokásaikra. Nem vagyunk ennyire a génjeinkbe kódolva, ideje lenne felnőni és eltávolodni az ilyen mentegetőzésektől.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.