Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az elhízás felgyorsítja a máj öregedését

Posted by Suggestor - 2014. október 13. hétfő

Steve Horvath a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) humán genetika professzora még a múlt évben kifejlesztett egy ‘epigenetikai órát’, amely megmutatja az emberi szervek, szövetek biológiai korát. Az epigenetikai óra beállítását (amely egy természetes folyamaton, a DNS molekula metilálásán alapul) úgy végezték el, hogy összehasonlították normális testsúlyú személyek kronológiai és biológiai életkorát. Ekkor kiderült, hogy az elhízott személyek májszövetei a kronológiai koruknál  –  idősebbek.

Horvath professzor csaknem 1200 emberi szövetmintán, amelybe 140 májminta is beletartozott, vizsgálta a testsúly és a biológiai öregedés felgyorsulásának összefüggését.

Úgy találta, hogy a máj epigenetikai kora a BMI 10 egységenkénti emelkedésével 3,3 évvel növekszik. Például, ha  egy 170 cm magas nő 63,5 kg-ot nyom, akkor a testtömeg-indexe 23,3. Egy ugyanolyan magas másik nő, aki 91 kg, 33,3-es testtömeg-indexszel rendelkezik, annak a mája 3 évvel öregebb lehet.

“Ez nem valami soknak hangzik, de valójában nagyon erős hatást jelent. Némelyeknél az elhízás következtében kialakuló öregedés akár a 10 évet is eléri” – mondja Horvath.

Nem mellékesen, azt is megállapította, hogy a gyors súlyleadás sebészeti úton való elérése (bariátriai műtét) nem fordította vissza a felgyorsult öregedést, legalábbis rövid távon nem.

Horvath professzor és teamje folytatja a kutatást abba az irányba, hogy meg lehet-e előzni a májszövet idő előtti öregedését az elhízott embereknél, hogy csökkenthessék a cukorbetegség és a májrák kockázatát. Olyan kísérletet terveznek, amellyel megállapítható az öregedési folyamat pontos molekuláris mechanizmusa.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/uoc–uan100814.php

Egy hozzászólás to “Az elhízás felgyorsítja a máj öregedését”

  1. gyuri said

    “Horvath professzor és teamje folytatja a kutatást abba az irányba, hogy meg lehet-e előzni a májszövet idő előtti öregedését az elhízott embereknél, hogy csökkenthessék a cukorbetegség és a májrák kockázatát.”

    Biztosan meg lehet, életmód váltással elért fogyással. Nem kérek érte Nobel-díjat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.