Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megnövekszik azok szívhalál kockázata, akik főútvonal közelében laknak

Posted by Suggestor - 2014. október 14. kedd

“Az egészségügyi ellátó rendszer alulbecsüli a környezeti expozíciót a betegségeknél, például a hirtelen szívhalál esetében vagy a fatális koronáriás szívbetegségnél. A népesség egészét tekintve van olyan fontos rizikótényező a főútvonal melletti lakás, mint a dohányzás, a helytelen táplálkozás vagy az elhízás” – jelentette ki Jaime E. Hart a Harvard Medical School tudósa.

Egy korábbi kutatásban kisebb emelkedést mutattak ki a szív-koszorúér betegség kockázatában azok között az emberek között, akik főútvonalak közelében laknak. Most a hirtelen szívhalál kockázatára vizsgálták meg a főútvonal hatását. (A kutatók megjegyzik, hogy az út közelsége a légszennyezettségnek kitettség mutatója lehet.)

A kutatók több, mint 107 ezer nőt vizsgáltak (átlagéletkoruk 60 év volt), akik részt vettek a ‘Nővérek Egészségi Állapot Vizsgálatában – 1986-tól 2012-ig. Miután kikalkulálták a lakásuk forgalmas úttól való távolságát, és kiküszöböltek egy sor olyan tényezőt mint kor, dohányzás, fizikai aktivitás, táplálkozás, a kutatók megállapították:

A főútvonaltól 50 méterre lakók körében 523 hirtelen haláleset történt, a főútvonal közelsége 38 százalékkal megnövelte a hirtelen szívhalál kockázatát.

Minden 100 méter, amennyivel közelebb van a forgalmas úthoz a lakás, 6 százalékkal növeli meg a hirtelen szívhalál kockázatot.

A csaknem 1200 szív-koszorúér halállal a kockázat 24 százalékkal nőtt meg.

A kutatóknak nem állt módjukban mérni az összes lehetséges kockázati tényezőt, ami a forgalmas út mellett éléssel kapcsolatban áll. További kutatásra van szükség, férfiak és nők, különböző korú, rasszú, jövedelmű emberek között, mert a jelenlegi kutatás összes résztvevője vagy középkorú vagy időskorú volt, fehér rasszhoz tartozó és a közép- vagy felső társadalmi osztályhoz tartozott.

“Függetlenül attól, hol lakunk, ha olyan, a szív egészségére nézve kedvező szokásokat veszünk fel, mint az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás, a helyes táplálkozás, a dohányzás elhagyása és a stressz megfelelő kezelése, csökkenteni tudjuk szív és érrendszeri kockázatunkat” -tette hozzá Hart.

Forrás: http://newsroom.heart.org/news/living-near-major-roads-may-increase-risk-of-sudden-cardiac-death-in-women?preview=4277

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s