Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megváltoztatod a járásodat, megváltozik a hangulatod

Posted by Suggestor - 2014. október 16. csütörtök

A hangulatunk meglátszik a járásunkon: ha görnyedt háttal megyünk, szomorúak vagyunk, ha élénken, akkor vidámak. Ugyanez megfordítva is igaz: ha élénk járást utánozunk, vidámabbak leszünk, ha görnyedten megyünk, akkor szomorúbbak.

Nikolaus Troje (Queen’s University) egy korábbi kutatásában kimutatta, hogy a depressziós emberek másként mozognak, mint az elégedett, vidám emberek. A depressziós járási stílushoz hozzátartozik az előre görnyedő hát és a karok kevés mozgása.

A kísérlethez, a hangulat megváltoztatásához a kísérleti személyeknek adtak vagy egy pozitív vagy egy negatív szavakból álló listát (pl. csinos, vidám vagy rémült, szorong), majd sétálniuk kellett. A kutatók megmondták nekik, milyen módon sétáljanak, mérték egy speciális eszközzel a mozgásukat, testtartásukat, és korrigálták, a megfelelő testtartást vetetve föl velük. Majd le kellett írniuk annyi szót az előző jegyzékből, amennyi csak eszükbe jutott. Azok, akik depressziós stílusban sétáltak, sokkal több negatív szóra emlékeztek, ami arra enged következtetni, hogy a depressziós stílusban való sétálás depressziósabbá tesz.

A kutatás arra épül, hogyan érinti a hangulatunk az emlékezőképességünket: a klinikai depresszióban szenvedő páciensek a negatív eseményeket jobban megjegyzik – különösen, ha velük estek meg -, mint a pozitív eseményeket. És ettől aztán még rosszabbul érzik magukat.

“Ha meg tudjuk törni ezt az ördögi kört, erős terápiás eszközt nyerünk vele.”

De a kutatás hasznos adatokkal járul hozzá ahhoz a kérdéshez is, hogyan fordítja át az agyunk a testi jelzéseket információra.

“Társas lények vagyunk, rengeteg időt töltünk más emberek megfigyelésével, szakértők vagyunk abban, hogy lehet információt gyűjteni a másik emberről: arckifejezés, testtartás, testmozgás. Ha jobban megértjük az ezeket a jelzéseket feldolgozó agyi folyamatokat – beleértve a saját mozgásunkból származó információt is -, azzal nemcsak magunkról tudunk meg többet, de hozzájárulunk a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez is.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/cifa-cyw101514.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Megváltoztatod a járásodat, megváltozik a hangulatod”

  1. uniohid said

    Tapasztalatom szerint igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s