Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A biodiverzitás hozzájárul a terméshozam növeléséhez

Posted by Suggestor - 2014. október 17. péntek

A Zürichi Egyetem kutatói azt tanácsolják, változtassuk meg növénytermesztésünket: a szokásos monokultúra helyett termesszük együtt, közösségben az eltérő igényű növényeket, nagyobb terméseredményt fogunk elérni.

Bernhard Schmid ökológia professzor “nagy lehetőséget lát benne az emberiség táplálékának megtermesztéséhez – a biodiverzitás potenciáljának bevetésével”.

A FAO előrejelzése szerint a mezőgazdaság produktivitása kevésbé fog nőni a jövőben, mint eddig. És mivel a világ népessége növekszik, csökkenni fog az élelmiszerbiztonság.

A különböző növényekből álló közösségek hatékonyabban használják fel az erőforrásokat, állítják a kutatók.

A tíz éves kutatásban svájci, német és holland kutatók vettek részt Schmid vezetése alatt. Megvizsgálták a monokultúrában, illetve vegyesen, növényi közösségekben termelt növények terméshozamát. Az utóbbi sokkal eredményesebbnek bizonyult.

“A sokféleségük következtében a növényközösségek kihasználják az ökoszisztéma összes lehetőségét, attól válik lehetővé, hogy a talaj tápanyagait, a fényt és a vizet sokkal jobban hasznosítsák, mint a monokultúrák.”

Másik előnye a növényközösségeknek a monokultúrákkal szemben, hogy kevésbé vannak kitéve a paraziták támadásának. A paraziták ugyanis nehezebben találják meg speciális gazdanövényüket a sokféle növény között, így a sokféleséggel egymásnak nyújtanak védelmet a növények.

“A kártevők elleni védelem, amit a biodiverzitás nyújt, lehetővé teszi a növényközösségeknek a nagyobb terméshozamot.”

A kutatók azt is észrevették, hogy a növényközösségek már néhány generáció után alkalmazkodnak egymáshoz. Ez az úgynevezett rövid távú evolúció vezet a hozam folyamatos javulásához a növényközösségekben, ugyanis ebben az adaptációs folyamatban a különböző fajok javítják  erőforrás-felhasználásukat.

Manapság, amikor a biodiverzitást – a fajok sokféleségét – csak a természetmegőrzés és a genetikai sokféleség biztosítása okán tartják fontosnak, rá kell döbbennünk, hogy a diverzitás teszi képessé az ökoszisztémákat a jó működésre: a magas szinten való stabilizálódásra, hosszabb időn keresztül és eltérő környezetben.

A tanulmány a Nature című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/uoz-pcp101614.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A biodiverzitás hozzájárul a terméshozam növeléséhez”

  1. gyuri said

    Gratulálhatunk a svájci kutatóknak, feltalálták a spanyolviaszt!
    Végül is, legalább tudományos bizonyíték is van rá…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s