Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem a szemünkkel, hanem az agyunkkal látunk

Posted by Suggestor - 2014. október 18. szombat

Azt feltételezzük, hogy a körülöttünk levő világot élesen és részleteiben látjuk, pedig a szemünk a környezetünknek csak egy töredékét képes pontosan feldolgozni. A Bielefeldi Egyetem (Németország) Neuro-kognitív Pszichológia kutatócsoportja azt vizsgálta, hogyan ‘tesz bolonddá’ bennünket az agyunk, miért hisszük azt, hogy mindent élesen és teljes részletességgel látunk, miközben az agyunk vizuális emlékeinkkel helyettesíti be a homályos tárgyat.

A retinának csak a központi területe, a fövea képes pontosan földolgozni a tárgyat, amiből az következik, hogy a környezetünknek egy kis szelete jelenhetne meg élesen. Mintha egy homályba vesző, kinyújtott karon csak a hüvelykujjunk körme látszódna élesen. Az összes vizuális impressziónk, ami a föveán kívül keletkezik, a távolságtól függően egyre homályosabb. És mégis, az a benyomásunk, hogy a környezetünk nagy részét élesen és részleteiben látjuk.

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy az emberek életük folyamán számtalan szemmozgással összekötik a homályos benyomásokat (amelyek a föveán kívüli területről származnak) a részletes vizuális észlelésekkel (amely akkor keletkezik, amikor a szem ráirányul a tárgyra). Például, ha valaki a szeme sarkából lát egy focilabdát, az agya összehasonlítja a foci homályos képét a homályos emlékképekkel. Ha talál a memóriában egy odaillő képet, helyettesíti az éles képpel a homályosat, – még mielőtt a szeme odébb mozdulna. Az illető tehát azt hiheti, hogy most már tisztán látja a focilabdát, holott ez nem így van.

A kutatók speciális kamerával – amelyik 1000 képet készít másodpercenként – lefényképezték a kísérleti személyek szemmozgását. Egyes tárgyakat szemmozgásuk közben megváltoztattak, majd megkérték őket, írják le a tárgyakat, amelyek kívül estek a fövea területén. A homályos vizuális benyomások hasonlóvá váltak a részletes képhez.

“A kísérlet azt mutatja, hogy az észlelésünk nagy mértékben függ a memóriánkban tárolt vizuális emlékeinktől. Ezek az emlékek azt a célt szolgálják, hogy előre lássák a jövőt: Milyen lesz a világ a következő szemmozgáskor?”

Forrás: http://ekvv.uni-bielefeld.de/blog/uninews/entry/how_the_brain_leads_us

Reklámok

2 hozzászólás to “Nem a szemünkkel, hanem az agyunkkal látunk”

  1. Sándor said

    Ez tényleg nagyon érdekes. Gondolom a reklámszakmában gyorsan használni is kezdik, ha még nem használnák. Nagy lehetőségek vannak benne, mivel pl. az utcai plakátokat az emberek inkább csak a szemük sarkából látják.

  2. uniohid said

    “A kísérlet azt mutatja, hogy az észlelésünk nagy mértékben függ a memóriánkban tárolt vizuális emlékeinktől….” – Izgalmas!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s