Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Születési évszakunk egy bizonyos temperamentumra hajlamosít

Posted by Suggestor - 2014. október 19. vasárnap

Az emberek, akik az évnek egy azonos időszakában (évszakában) születtek, nagyobb eséllyel rendelkeznek hasonló temperamentummal és nagyobb kockázattal bírnak bizonyos hangulati rendellenességekre.

A születés évszakához tradicionálisan bizonyos személyiségvonásokat szoktak kötni, az asztrológia pedig magyarázatot próbál adni ezekre az összefüggésekre. Egy magyar kutatócsoport  rámutatott a születési évszak és a temperamentum idegrendszeri összefüggésére.

“A biokémiai kutatások azt mutatják, hogy az évszak, amelyben születünk, befolyással van egyes (monoamin) idegi jelátvivőkre (neurotranszmitterekre), mint a dopamin és a szerotonin, és ez a hatás még felnőttkorban is kimutatható. Ez vezetett bennünket arra a gondolatra, hogy a születési évszaknak hosszan tartó hatása lehet. Több mint 400 személynek vizsgáltuk meg a személyiségtípusát, és vetettük össze születési évszakával. Úgy tűnik, az, hogy mikor születünk, csökkenti vagy növeli a kockázatát bizonyos hangulati rendellenességek kialakulásának” – mondja Gonda Xénia, a kutatócsoport tagja, a tanulmány első szerzője.

“Egyelőre nem tudunk semmit sem mondani a hátterében álló mechanizmusról, csak azt látjuk, hogy vannak olyan genetikai jellemzők, amelyek a születési évszakkal és a hangulati rendellenességekkel függnek össze.”

Ezeket a statisztikailag szignifikáns (jelentős) trendeket találták:

* Az ún. ciklotímiás temperamentum (ami állandó kedélyhullámzással jár, a szomorúság és a vidámság között ‘ingázik’ a személy), lényegesen gyakoribb a nyáron, mit a télen születettek körében.

* A hipomániás emberek általánosan úgy jellemezhetőek, mint energikus, euforikus személyek, túláradó ötletekkel, akik sokszor igen magabiztosak és karizmatikusak.  Lényegesen nagyobb ezek között az emberek között a tavaszi és a nyári születésű.

*A téli születésűek lényegesen kevésbé hajlamosak a türelmetlen, ingerlékeny vérmérsékletre, mint az év többi szakában születettek.

*Az ősszel születettek lényegesen kisebb hajlammal rendelkeznek a depresszióra, mint a téli születésűek.

Eduard Vieta professzor (Barcelona) így kommentálta a Neuropszichofarmakológia Európai Kollégiuma részéről:

“A kutatók kimutatták a születési évszak és a vérmérséklet kapcsolatát. A temperamentum nem rendellenesség, hanem egy biológiailag irányított viselkedési és érzelmi tendencia. Genetikai és környezeti tényezők alakítják egy embernek a temperamentumát, és most már azt is tudjuk, hogy a születési évszak is szerepet játszik.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/econ-bsa101714.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.