Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az üdülőparadicsomok piszkos kis titka

Posted by Suggestor - 2014. október 20. hétfő

A Maldív–szigeteki üdülőparadicsomban naponta 400 tonna hulladék termelődik, egy turista napi kb. 3,5 kilogramm szemetet “állít elő”.

Hová kerül a rengeteg szemét? A Thilafusi nevű mesterséges szigetre, amely egy célból jött létre: hogy legyen hová tenni a vég nélkül termelődő szemetet. Ha már az a veszély fenyeget, hogy nem fér több a szigetre, elégetik. És mivel mindig jön az újabb szállítmány, hát rendszeresen elégetik a töméntelen műanyag palackot, nem kis mennyiségű egészségre ártalmas szennyezőanyagot juttatva a levegőbe.

Nemrégiben arra járt egy neves filmes, Alison Teal, aki maldív-szigeteki nyaralásán döbbenettel nézte, hogy úsznak a kristály tiszta vízben a műanyag palackok.

Mark Tripple, ausztrál fotóssal közösen elhatározták, megörökítik a luxus nyaralások hulladékproblémáját. Főként a turizmus iparnak köszönhetően a Maldív-szigeteken naponta 400 tonna hulladék termelődik, turistánként körülbelül 3,5 kilogramm. Alison, aki magánéletében támogatja azokat a szervezeteket, amelyek az újrahasznosítást szeretnék előtérbe helyezni, dokumentumfilmet készített a felkapott üdülőhelyek szemétproblémájáról.

„Teljesen megrázott, hogy mekkora mennyiségű szemét borította el a szigetet, ahol tartózkodtunk. Ez csak egyetlen sziget volt, elképzelni sem tudom, mi történne, ha mind az 1200 így nézne ki.” „Amikor elhagytuk a szigetet, folyamatosan műanyag palackok között kellett eveznünk. Út közben megesküdtem, hogy visszajövök és valamit teszek a szennyezés ellen.„

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2014/10/17/a-pihenes-paradicsomanak-szemet-oldala

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s