Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Természetes organizmusok képesek csökkenteni a PCB-k és dioxinok toxicitását

Posted by Suggestor - 2014. október 20. hétfő

A Manchesteri Egyetem biotechnológusai 15 év kutatómunka után megtalálták azokat a természetes élő szervezeteket, amelyek képesek csökkenteni egyes notórius szennyezőanyagok mérgező hatását, és lerövidíteni környezeti  élettartamukat.

David Leys professzor így magyarázza: “Már tisztában vagyunk vele, hogy a legszennyezőbb anyagok közül többen halogén atomot tartalmaznak, és hogy a legtöbb biológiai rendszer nem tud mit kezdeni ezekkel a molekulákkal. Viszont vannak olyan organizmusok, amelyek el tudják távolítani a halogén atomokat B12 vitamin felhasználásával. Kutatásunk azt is megállapította, hogy a B12 vitamint egészen eltérő módokon használják fel.”

“Részletezni tudjuk már, hogyan megy végbe ez a méregtelenítő folyamat, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk megismételni. Reméljük, hogy a világ legveszélyesebb mérgező anyagait gyorsabban és eredményesebben tudjuk lebontani.”

A professzornak 15 év kutatómunkába került ez az áttörés. A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy elegendő élő szervezetet kellett előállítaniuk a szennyezőanyagok méregtelenítéséhez.

A kutatáshoz az nyújtotta a fő motivációt, hogy több tucat nagyon veszélyes molekulát kellett ártalmatlanítani, amelyek már kijutottak a környezetbe. Sok közülük a háztartási szemét elégetésével közvetlenül kerül ki a környezetbe. És minthogy ezeknek a molekuláknak a koncentrációja egyre növekedett a környezetben az idők folyamán, jelenlétük egyre jobban fenyegeti a környezetet és az emberiséget. Ezeknek a szennyezőanyagoknak a korlátozására már intézkedéseket is bevezettek, például az Egyesült Államokban már az 1970-es években betiltották a PCB-ket, amit világszerte csak 2001-ben.

Leys professzor bízik abban, hogy kutatásuk segítségével a szennyezőanyagok kiszűrésére is lehet egy jobb módszert  kifejleszteni – a környezeti és élelmiszerminták bevizsgálására.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/uom-mb101714.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Természetes organizmusok képesek csökkenteni a PCB-k és dioxinok toxicitását”

  1. Sándor said

    Ez nagyon jó hír! Szerintem ez még Nobel-díjra is jogosítja a kutatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s