Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A táplálék állítja be a máj biológiai óráját

Posted by Suggestor - 2014. október 22. szerda

“A vassal lehet beállítani a máj cirkadián óráját. Egy ilyen tényezőnek a felfedezése nagy jelentőségű, különösen a váltóműszakban dolgozók számára” – mondta Judith A. Simcox biokémikus (University of Utah).

A szervezet biológiai órái saját időbeosztásuk szerint működnek és teljesítik funkciójukat. Az agy biológiai óráját például a fény állítja be: az emberek reggel fölébrednek, este elálmosodnak és elalszanak. Ideálisan a szervezet összes órája helyesen működik. De ha valaki váltóműszakban dolgozik, a cirkadián órái kiesnek a ritmusból, felborul az alvási-evési ciklus.

A máj biológiai óráját a táplálékfelvétel állítja be. Ez az óra segít fenntartani az állandó vércukorszintet, amíg alszik az ember, majd közvetlen felébredés előtt hirtelen megemeli a vércukorszintet.  Ezért ha a máj órája kiesik az agyi órával közös szinkronból, metabolikus (anyagcsere) betegség, cukorbetegség léphet föl.

Donald McClain endokrinológia és biokémia professzor és Simcox egereken kísérletezve figyelték meg, hogy a táplálékban levő vas megnöveli a ‘heme’* (a hemoglobinban levő, oxigénszállító vasmolekula) sejtkoncentrációját. Amikor a ‘heme’ vas az úgynevezett órafehérjéhez kötődik, a fehérje aktivitása növekszik, amitől a máj optimálisra állítja a vércukorszintet.

*a heme vas a húsokban található

Az órafehérje megnövekedett aktivitása rendjén való, ha a máj  természetes óraciklusán belül van. De ha nincs szinkronban, abnormális vércukorszintet eredményezhet.

“Amikor egy éjszakai műszakban dolgozó munkás vasban gazdag ételt eszik éjszaka, a máj és az agy biológiai órája deszinkronizálódik, kiesik a ritmusból” – magyarázza McClain. “Azzal, hogy el akarja simítani az anyagcsere biológiai órához kapcsolódó variációit a magas vas-érték, bele kell avatkoznia az egészséges anyagcsere normális nappali-éjszakai fluktuálásába is.”

Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy táplálkozási tanácsokat tudjanak adni az embereknek, főként az éjszakai műszakban dolgozóknak, mondják a kutatók.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/uouh-rtc102114.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: