Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha az ember elmúlt hatvan, jót tesz az agyának egy kis alkohol

Posted by Suggestor - 2014. október 23. csütörtök

Amerikai egyetemek (University of Texas, University of Kentucky és University of Maryland) összefogtak, hogy kiderítsék jót tesz-e az öregedő memóriának egy kevés alkohol. Megállapították, hogy egy kevés alkohol hatására könnyebben tudja előhívni élete eseményeit az idős ember.

A könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás nagyobb tömegű hippokampusszal is jár – ennek az agyterületnek jut kritikus szerep az életesemények felidézésében.

A Framingham Heart Study-ban résztvevők utódai közül 660 pácienst választottak ki, akik beszámoltak alkoholfogyasztási szokásaikról, kitöltöttek egy sor kérdőívet, ami mérte pszichológiai képességeiket, majd a kutatók megállapították, rendelkeznek-e az Alzheimer-kór genetikai kockázati tényezőjével ( APOE e4), és felvételt készítettek MRI-vel az agyukról. Ezek alapján állapították meg, hogy a könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás javítja az epizodikus memóriát (az életesemények felidézését), és nagyobb hippokampusz tömeget eredményez. Az ilyen mértékű alkoholfogyasztás nem befolyásolta sem a végrehajtó funkciót, sem a többi mentális képességet.

Állatkísérletek mutattak rá, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás járul hozzá a hippokampusz tömegének megőrzéséhez, azzal, hogy előmozdítja új idegsejtek keletkezését a hippokampuszban. Emellett, a mérsékelt mennyiségű alkohol növelhette olyan agyi kémiai anyagok kibocsátását, amelyek az információ feldolgozásában jutnak szerephez.

“Nem volt lényeges eltérés a kognitív működésben és az egyes agyi régiók tömegében kései öregkorban aszerint, hogy volt-e korábban is  alkoholfogyasztás” – mondja Brian Downer (University of Texas). ” Feltehetőleg azért, mert azok a felnőtt személyek, akik öregkorukban tovább folytatják az alkoholfogyasztást, egészségesebbek, ezért jobb a memóriájuk és a többiekénél nagyobb a hippokampusz-tömeg értékük, mint azoknak az embereknek, akiknek egészségi okok miatt csökkenteniük kellett alkoholfogyasztásukat.”

Forrás: http://www.utmb.edu/newsroom/article10019.aspx

Egy hozzászólás to “Ha az ember elmúlt hatvan, jót tesz az agyának egy kis alkohol”

  1. uniohid said

    “Állatkísérletek mutattak rá, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás járul hozzá a hippokampusz tömegének megőrzéséhez, azzal, hogy előmozdítja új idegsejtek keletkezését a hippokampuszban. Emellett, a mérsékelt mennyiségű alkohol növelhette olyan agyi kémiai anyagok kibocsátását, amelyek az információ feldolgozásában jutnak szerephez.” – MÉRSÉKELT !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.