Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ‘nemzetkarakterből’ kiolvasható, hogyan viseljük gondját környezetünknek

Posted by Suggestor - 2014. október 24. péntek

Jacob Hirsh a Torontói Egyetem szervezeti viselkedés és emberi erőforrás tanársegédje arra az eredményre jutott, hogy az empátiában, együttérzésben magasabb pontszámot felmutató országok a környezeti fenntarthatóság területén is jobban teljesítenek.

Hirsh előző munkája a személyiségvonások és a környezet iránti attitűd kapcsolatával foglalkozott, most, újabb kutatásában egy szinttel feljebb lépett – a nemzet szintjére.

“Azt szoktuk mondani, hogy a személyiség vizsgálatának csak az egyén szintjén van értelme, de kutatásunk alapján a populációk közti, személyiségvonásokbeli differenciák messzemenő következményekkel járnak.”

A kutatásba több, mint 12 000 embert vontak be, 51 országból. A nemzeti ‘karakter’ különbségek meghatározásához az Environmental Performance Index-et (EPI – környezeti teljesítmény index)  is felhasználták, amelyet a Yale és a Columbia Egyetem közösen fejlesztett ki. Az index 22 környezeti indikátor mentén rangsorolja az országokat, beleértve a széndioxid-kibocsátás szintjét, a megújuló energia felhasználást, az ökoszisztémák kezelését.

Azok az országok értek el magasabb pontszámot az EPI-n, tükrözve a környezetileg fenntarthatóbb gyakorlatot, amelyek két személyiségvonásban kiemelkedőek voltak: Empátiában (együttérzésben) és Nyitottságban (rugalmasságban és az esztétikum nagyra értékelésében). De ugyanezek az összefüggések voltak megfigyelhetők, ha a nemzetek közti különbségeket gazdagság, iskolázottság és a populáció nagysága szerint vizsgálták.

Ez az eredmény feltárja azokat a pszichológiai tényezőket, amelyek a nemzet környezeti politikáját alakítják, mondja Hirsh professzor. “Nem csak egy személy környezethez viszonyulását lehet megjósolni személyiségvonásai alapján, de egy egész nemzet környezeti gyakorlatát előre meg lehet mondani honpolgárainak személyiségprofiljából.”

A tanulmányt a Journal of Environmental Psychology (Környezetpszichológiai folyóirat) adta közre.

Forrás: http://www.rotman.utoronto.ca/Connect/MediaCentre/NewsReleases/20141023.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: