Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kakaó flavanoljai visszafordítják az emlékezet hanyatlását

Posted by Suggestor - 2014. október 27. hétfő

A nyers kakaóbabban még megtalálható flavonoidok – a kakaóflavanolok – , amelyek legnagyobb részét a legtöbb kivonási metódus során eltávolítják a kakaóporból, javítják a tanulási és emlékezési képességet, tanúsították az agyfelvételek és a memóriatesztek.

A normális, már  fiatal felnőttkorban elkezdődő memóriaromlásról van szó, mondják a Columbia Egyetem kutatói, és nem az Alzheimer-kórról, ahol a betegség elpusztítja az agy sejtjeit.

Scott A. Small neurológus professzor előző munkájában kimutatta, hogy a hippokampusz egy része, a dentate gyrus hozható kapcsolatba a normális, korral járó emlékezetromlással. Azzal a jelenséggel, hogy hatvan éves korunkban már elfelejtjük új ismerőseink nevét vagy azt,  hol parkoltunk le a kocsival vagy hová raktuk a lakáskulcsot.

Small professzor egereken már bizonyította, hogy a dentate gyrus van kapcsolatban az emlékezetromlással, és azt is, hogy a nyerskakaóból kivont flavanolok javítják az agyterület működését.

A Mars élelmiszergyártó vállalat készítette a flavanolokat megőrző teszt-italt, kizárólag a kísérlet céljára.

37 egészséges önkéntest (50-60 év közöttieket) véletlenszerűen két csoportra osztottak, az egyik csoport 900 milligramm flavanolt, a másik csak 10 milligramm flavanolt kapott naponta, három hónapon keresztül.

A memóriateszt – és az agyfelvétel – amelyet kísérlet előtt és utána is minden résztvevőnél elvégeztek, jól észrevehető javulást mutatott azoknál a résztvevőknél, akik a nagy flavanol tartalmú kakaót itták.

Ha egy kísérleti személynek a memóriája tipikusan a 60 évesekére hasonlított a kísérlet kezdetén, három hónap múlva a 30 – 40 évesek átlagát hozta” – mondta a nagy flavanol tartalmú ital hatásáról Dr. Small.

A kísérletet, nagyobb mintán, megismétlik.

A kutatók arra kérik a nagyközönséget, ne fogyasszanak nagy mennyiségű csokoládét a memóriájuk javítása érdekében, mivel az nem helyettesíti az italt, amit kísérletileg használtak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/cumc-dfr102314.php

Egy hozzászólás to “A kakaó flavanoljai visszafordítják az emlékezet hanyatlását”

  1. uniohid said

    „Ha egy kísérleti személynek a memóriája tipikusan a 60 évesekére hasonlított a kísérlet kezdetén, három hónap múlva a 30 – 40 évesek átlagát hozta”- Nehéz elhinni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.