Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A cékla különösen a sportolóknak és a szívelégtelenségben szenvedőknek tesz jót

Posted by Suggestor - 2014. október 30. csütörtök

Futballisták állítják, hogy jót tesz az erőnlétüknek, ha céklalét isznak vagy céklalé koncentrátumot szednek. Az Auburn Egyetem futballcsapata ezzel a táplálékkiegészítővel ‘készült fel’ az elmúlt szezonban – és a sportkineziológus, aki évek óta kutatja a cékla hatását, megerősítette ezt a hírt.

“Kutatásunk, ami 2013-ban jelent meg a Physiology folyóiratban, kimutatta, hogy a céklában található nitrát koncentrátum megnöveli a vérátáramlást a vázizmok felé sportolás közben” – magyarázza David Poole sportkineziológus, anatómus és fiziológus (Kansas State University).

Legújabb kutatásuk megalapozza a céklalé használatát a futballjátékosoknál: főként azokat a gyors összehúzódásra képes izomrostokat látja el vérrel, amelyek a robbanásszerű elfutásokat lehetővé teszik.

A játékosok teljesítményének fokozása mellett a céklalé a szívelégtelenségben szenvedők életminőségét is képes javítani, állapították meg a kutatók. “Ez nem kis dolog: mert ha csak 10 százalékkal képesek vagyunk megnövelni az oxigénszállítást, az annyit tesz, hogy a páciens kiszállhat a kerekesszékből és járkálhat” – mondja Poole.

A cékla ereje a benne található nitrátban rejlik. Egy 70 milliliteres céklalét tartalmazó palackban annyi nitrát van, amennyi 10 deka spenótban.

“Fogyasztás közben a nitrát a szájban lévő baktériumok hatására nitritre redukálódik. Majd lenyelve tovább redukálódik nitrogénmonoxidra, ami nagy hatású értágító, ami kitágítja az ereket, hogy oda folyjon a vér, ahova szükséges.”

A céklalé fogyasztás 38 százalékkal megnöveli a vérnek a vázizmokhoz áramlását sportolás közben, előnyben részesítve az oxigénnel kevésbé ellátott, gyorsreagálású izmokat. “A szívelégtelenség olyan betegség, amikor romlik bizonyos szövetekhez, főként a vázizmokhoz az oxigénáramlás, csökkentve ezzel a végtagok mozgatási kapacitását, és egyáltalán, a fizikai aktivitást. Erre a legjobb terápia, ha a páciens fölkel és mozog. Csakhogy ez gyakran nehézségbe ütközik. Ha céklával megnöveljük ezekhez az izmokhoz az oxigénszállítást, javítjuk az illetők életminőségét” – mondja Poole.

A klinikai vizsgálatok folyamatban vannak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-10/ksu-bbf102314.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.