Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az anesztézia nem alvást idéz elő, hanem gyógyszeres kómát

Posted by Suggestor - 2014. november 4. kedd

Beverley Orser professzor, a Torontói Egyetem Anesztézia és Fiziológia tanszékének vezetője ezzel magyarázza a műtéti altatás során, a páciensek harmadánál bekövetkező memóriaromlást, kognitív hanyatlást, ami a kórházból való elbocsátáskor, sőt utána hetekkel, hónapokkal  is fennáll. A páciensek egytizede még három hónap múlva is tapasztalja az emlékezetromlást.

A műtéti altatószerek emlékezet-vesztő, emlékezettörlő receptorokat aktiválnak, ami azt biztosítja, hogy a páciens ne emlékezzen a műtét alatti, kellemetlen eseményekre.

Beverly Orser professzor kijelentette, hogy kutatásuk szerint a memória-törlő receptorok nagy számban jelen vannak és működnek, jóval azután is, hogy a páciens szervezetéből kiürültek az altatószerek. Állatkísérletekkel azt is kimutatták, hogy hosszú távú hatása van az altatószernek az emlékezettel kapcsolatos teljesítményre.

“A páciensek – de sok orvos is – azt gondolják, hogy a műtéti altatószereknek nincs hosszú távú hatásuk. Kutatásunk megmutatta, hogy alapvetően helytelen a feltételezésünk ezeknek a szereknek a működéséről.”

A kutatócsoport egészséges egereknek mindössze 20 percen át alacsony dózisban altatószert adott, és a receptor aktivitása még egy hét múlva is növekedett! Ezek az eredmények arra utalnak, hogy ugyanez a hatás a páciens tanulását és memóriáját is ronthatja, – és nem kapják meg erről a szükséges információt.

“Sok minden történhet egy operáció után, ami megváltoztatja gondolkodási képességünket. Álmatlanság, új környezet, gyógyszerek… Az altatószerek valószínűleg még hozzáadódnak ezekhez.”

Annak a valószínűsége, hogy valaki mennyire fogja érezni a kognitív romlást, függ az életkorától, egészségi állapotától, a műtét típusától és természetesen az altatószertől magától. A leggyakrabban idős embereknél fordul elő ez az állapot, illetve nagy műtéteknél.

“Az altatószerek nem altatnak – gyógyszeres kómát idéznek elő. Nem szabad könnyedén vennünk ezeket a drogokat.”

Orser professzor és csapata olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, amely leállítja a receptorokat és helyreállítja a memóriát, de a munkának még nagyon az elején tartanak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/uot-uot110314.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az anesztézia nem alvást idéz elő, hanem gyógyszeres kómát”

  1. uniohid said

    “Az altatószerek nem altatnak – gyógyszeres kómát idéznek elő. Nem szabad könnyedén vennünk ezeket a drogokat.” !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s