Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Főleg a kókuszzsírban gazdag táplálék képes leállítani az agy öregedését

Posted by Suggestor - 2014. november 6. csütörtök

A Koppenhágai Egyetem és a dán  Egészséges Öregedés Központ nyilvánosságra hozta kutatási eredményét: az agy öregedését le lehet állítani – magas zsírtartalmú táplálékkal. A zsírtartalmat optimális esetben a közepes láncú zsírsavak – mint a kókuszzsír – adják.

Életünk folyamán sejtjeink a lehetőségekhez mérten igyekeznek DNS-ünket károsodás nélkül megőrizni, ezt szolgálja a javítórendszer, ami kijavítja  az előforduló hibákat. Az emberek a javítórendszerükkel együtt öregszenek, felgyűlnek a ‘defektek’ az idegrendszerünkben, az agyunk veszít intellektuális kapacitásából, megnövekszik a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázata. Amikor a javítórendszer már nem képes funkcionálni, akkor megöregszünk.

Azok a gyermekek, akik Cockayne-szindrómában szenvednek, és gyermekként,  idő előtt megöregszenek és 10-12 évesen meghalnak, a DNS javítórendszerének hibájával születtek.

A dán kutatók Cockayne-szindrómás egereket magas zsírtartalmú diétára fogtak, és kimutatták, hogy az elhalasztja az öregedési folyamatot: a romló hallást és a súlyvesztést. Különösen akkor járt pozitív hatással a magas zsírtartalmú diéta, ha közepes láncú zsírsavakat, például kókuszszírt adtak az egereknek.

“Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy a nagy zsírtartalmú diéta elhalasztja az agy öregedését. Valószínűleg a Parkinson-kóros és az Alzheimer-kóros betegek is profitálhatnak ebből az új tudásból” – jelentette ki Vilhelm Bohr professzor, a kutatásvezető.

Agyunknak folyamatos ‘üzemanyagra’ van szüksége, amihez vagy cukorból, vagy az ún. ketonokból jut hozzá. A ketonok az agy üzemanyag-tartalékai, amelyek főként alacsony vércukorszint esetén jutnak szerephez, vagyis amikor éhezünk vagy böjtölünk. A szervezet ilyenkor lebontja a zsírt, és ketonok keletkeznek. Különösen nagy hatásúnak bizonyult a magas zsírtartalmú diéta, ha a Cockayne-szindrómás egereknek közepes láncú zsírsavakat (kókuszzsírt) adtak a kutatók.

“A Cockayne-szindrómában szenvedő gyerekek sejtjei – mint az előzőleg kimutattuk – azért öregedtek meg, mert a sejtjeik javítómechanizmusa folyamatosan működött. Felemésztette a tartalékokat, ettől a sejtek nagyon gyorsan megöregedtek. Reméljük, hogy megfelelő diétával – kókuszzsírral vagy hasonlóval – jó eredményt érünk el, mert az agysejtek extra üzemanyagot kapnak, és így erősíteni tudják a károk kijavítását.”

A tanulmányt a Cell Metabolism című tudományos folyóirat közölte.

Forrás: http://healthsciences.ku.dk/news/news2014/high-fat-diet-postponing-brain-aging/

Reklámok

2 hozzászólás to “Főleg a kókuszzsírban gazdag táplálék képes leállítani az agy öregedését”

  1. Suggestor said

    Elnézésüket kérjük a címbeli hiba miatt, kijavítottuk.

  2. Sándor said

    “Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy a nagy zsírtartalmú diéta elhalasztja az agy öregedését. Valószínűleg a Parkinson-kóros és az Alzheimer-kóros betegek is profitálhatnak ebből az új tudásból”

    Puff neki! Tehát a zsíros kenyér, szalonna, margarin, vaj, tejföl menti meg az embert a szellemi leépüléstől. Vagy arról van szó, hogy aki jó zsírosan eszik, az már korábban meghal a szíve miatt, még mielőtt az agyát érné károsodás? Mindenesetre több zsiradékot fogok enni mostantól.

    Bár lehet, hogy egy konkrét, speciális betegségben szenvedő egerekre gyakorolt hatás nem jelent általános megoldást a emberek sokféle idegrendszeri, degeneratív betegségére. Nyilván nem ugyanarról a folyamatról van szó, mint például az autoimmun eredetű idegsejt-károsodással járó betegségeknél, például a sclerosis multiplexnél. Pedig szép lett volna, ha a bölcsek kövét elkészíthetjük kókuszzsírból.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s