Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nőknek kifinomultabb a szaglása: közel 50 százalékkal több szaglóidegsejtjük van

Posted by Suggestor - 2014. november 7. péntek

Brazil kutatók kimutatták, hogy a férfiak és nők szaglása nagy mértékben különbözik, mégpedig a szagok agyi értékelésében, ezért szárnyalják túl a szaglási tesztekben a nők a férfiakat.

A szagérzékelésben megmutatkozó nembeli különbségnek köze lehet a társadalomban betöltött szerephez, a viselkedéshez, érzelmekhez és tapasztalatokhoz, ezért a nők ‘felsőbbrendűségét’ a szaglás területén inkább a tanuláshoz vagy az érzelmekhez kötődőnek hitték, mintsem valódi, érzékelésbeli különbségnek.

Az előző kutatások, amikor a szaglási érzékenység biológiai gyökereit kutatták, képalkotó eljárásokat használtak, ami az agyi struktúrákat nagy vonalakban vizsgálja. Ezek a kutatások ellentmondásos eredményre jutottak, nem lehetett eldönteni, biológiai gyökere van-e a nők szaglásbeli érzékenységének vagy társadalmi-kognitív különbségek eredménye.
A Federal University of Rio de Janeiro tudósai kifejlesztettek egy speciális műszert, amely mérni képes egy adott agyterületen lévő sejtek számát, így az ún. szaglóhagyma sejtjeiét is. (Ez az első agyterület, ahova az orrban levő szaglóhámból az információ befut.)

Roberto Lent professzor és teamje 7 férfi és 11 nő agyát vizsgálta post mortem (halál után), valamennyien 55 év fölöttiek voltak halálukkor, idegrendszerileg egészségesek, és egyikük sem dolgozott kivételes szaglóképességet igénylő területen, mint kávé- vagy borkóstoló vagy szakács. Felfedezték, hogy a nőknek átlagosan 43 százalékkal több idegsejtjük van a szaglóhagymában, mint a férfiaknak.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: vajon a nagyobb sejtszám felelős-e a szaglószervi érzékenység különbségéért?

“Általában véve, a nagyobb agy, a nagyobb számú neuron együtt jár az agy funkcionális komplexitásával. Van értelme azt hinnünk, hogy a több neuron a nők szaglóhagymájában nagyobb szaglási érzékenységgel ruházza fel a nőket” – érvel Lent professzor.

A tény, hogy életünk folyamán kevés sejttel gyarapodik az agyunk, arra enged következtetni, hogy a nők már eleve ezekkel a plusz-sejtekkel születnek. De hogy miért van a női agynak ilyen képessége? Némelyek azt gondolják, hogy köze lehet a párkapcsolathoz és a vérrokon felismeréséhez.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-11/pcc-tfn110514.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A nőknek kifinomultabb a szaglása: közel 50 százalékkal több szaglóidegsejtjük van”

  1. uniohid said

    “… kimutatták, hogy a férfiak és nők szaglása nagy mértékben különbözik, … “

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: